Викладач Єрофєєва В.В. Предмет Хірург Група 3Б л/с Тема практичного заняття: «Підготовка хворих до операції.» Дата: 22.12.20. Тема Підготовка хворих до операції

 

Викладач  Єрофєєва В.В.

 

Предмет Хірургія

                                                       

Група 3Б л/с

                                 

Тема практичного заняття: «Підготовка хворих до операції.»

 

Дата: 22.12.20.

 

 

 

Тема Підготовка хворих до операції

 

Теоретичні питання до практичного заняття

 

- Визначення показань та протипоказань до знеболювання та операції (абсолютні,                                    відносні).

- Оцінювання операційного ризику.

 -Підготовка хворих до операції.

- Мета передопераційної підготовки: підготовка нервової, серцево-судинної систем,                    органів дихання, травного каналу. Підготовка операційного поля.

-Премедикація.

-Транспортування хворого в операційну.

-Особливості підготовки до ургентних та планових операцій.

-Необхідний обсяг лабораторних та інших спеціальних методів обстеження для                            проведення операцій різного обсягу та загального знеболювання.

 

Практичні навички:

¾    особливості підготовки до операції дітей, жінок, осіб похилого віку, ослаблених осіб;

¾    підготовка хворого до планової операції;

¾    підготовка хворого до ургентної операції;

¾    проведення премедикації;

¾    транспортування хворого в операційну;

¾    оцінювання даних лабораторних та додаткових методів обстеження;

¾    проведення проб на чутливість до новокаїну та інших лікарських засобів.

¾     

Передопераційний період – це період часу з моменту госпіталізації хворого у відділення до початку виконання йому оперативного втручання. Його тривалість залежить від характеру хвороби (гостра чи хронічна), від об’єму майбутньої операції, від стану хворого і резервів його організму. Операції, що виконуються у гострому стані, який безпосередньо загрожує життю хворого, проводять після мінімального об’єму передопераційної підготовки. У разі планових операцій передопераційний період триває від кількох годин (частіше від однієї доби) до декількох діб, рідше –тижня і зовсім рідко – тижнів.

Основні завдання доопераційного періоду:

1.      встановити діагноз,

2.      визначити показання, негайність виконання і характер операції,

3.      підготувати хворого до операції.

Основна мета доопераційного періоду: звести до мінімуму ризик оперативного втручання і можливість розвитку ускладнень після операції.

З медичної і економічної точок зору передопераційний період повинен бути максимально скороченим: чим менше перебуває хворий до операції у відділенні, тим менший ризик зараження його внутрішньо-госпітальною інфекцією. У хірургічному відділенні треба запобігати контакту хворого, який очікує операцію з гнійною інфекцією. Тому сьогодні важливим напрямком у боротьбі з внутрішньо-госпітальною інфекцією є якомога більша повнота обстеження та підготовки хворого до операції в амбулаторних умовах.

За умови всебічного обстеження та підготовки хворого в амбулаторних умовах передопераційний період буває коротким. У цей період у хірургічному стаціонарі лікар знайомиться з хворим та результатами його обстеження, проводить фізикальне та допоміжне дослідження на момент вступу до відділення, обґрунтовує діагноз та показання до операції.

У кожного хворого перед операцією і насамперед у тих, кого оперуватимуть під місцевим знеболенням (новокаїновою анестезією), треба визначити чутливість до новокаїну шляхом внутрішньо-шкірної проби. Те саме роблять і стосовно антибіотиків, особливо групи пеніциліну.

Після встановлення остаточного діагнозу та проведення необхідних досліджень проводять безпосередньо передопераційну підготовку.

Обсяг та зміст передопераційної підготовки визначають за станом хворого, його органів та систем і характером власне операції. У разі невеликих за обсягом оперативних втручань у хворих без помітних відхилень від норми функцій їх головних систем та обміну речовин передопераційну підготовку можна обмежити психологічною та санітарно-гігієнічною підготовкою. У хворих, яким передбачаються великі оперативні втручання на внутрішніх органах, та за наявності значних змін у організмі, пов’язаних з хворобами та віком, підготовка до операції повинна бути багатопрофільною і значно складнішою.

Передопераційна підготовка хворих до операції складається з загальної підготовки (потрібна всім без винятку хворим) та індивідуальної підготовки їх органів і систем, у яких виявлено різні порушення. Останню проводять як загальновживаними, так і специфічними (специфічна підготовка) заходами.

Об’єм передопераційної підготовки залежить від виду майбутнього оперативного втручання за терміновістю його виконання. Екстрена операція – це оперативне втручання, що виконується негайно або через декілька годин з моменту поступлення хворого у стаціонар (гострий апендицит, защемлена грижа, гостра кишкова непрохідність, перфоративна виразка шлунку тощо). Термінова операція – це втручання, що виконується в найближчі дні після поступлення хворого в клініку (механічна жовтяниця, злоякісна пухлина тощо). Планова операція виконується лише після детального обстеження хворого і ретельної передопераційної підготовки хворого з приводу хронічної хірургічної патології.

Обстеження і підготовка хворого до екстреної операції є індивідуальною і залежить від важкості його стану. При асфіксії, пораненні серця і крупних магістральних судин хворі оперуються практично без підготовки. В інших випадках підготовка хворих відбувається в скороченому об’ємі. Головними задачами передопераційного періоду в таких випадках є встановлення діагнозу, визначення показів та протипоказів, терміновості і характеру операції, визначення методу знеболення, проведення гігієнічних і лікувальних заходів, направлених на покращення порушених функцій органів, створення функціональних резервів організму для підвищення його захисних сил і профілактики ендогенної інфекції. Увага лікаря і лікарняного персоналу має бути спрямована на створення охоронного режиму для хворих. Від моменту госпіталізації хворого і до самої операції все має бути спрямоване на те, щоб не травмувати його нервової системи і психіки. Щойно прибулого хворого не слід направляти в палату, де перебувають хворі після важких оперативних втручань, або ті, що вмирають. Його доцільно помістити в палату до одужуючих хворих. Перебування в такій палаті добре впливає на новоприбулих хворих і вселяє надію на щасливе закінчення майбутньої операції. Неприпустимою є немотивована зміна призначеного дня операції, тривале її чекання.

Перед екстреною операцією необхідно виконувати певну послідовність при виконанні гігієнічних процедур: гігієнічний душ з наступною зміною білизни, широке видалення волосяного покрову в ділянці майбутнього операційного поля, обробка шкіри антисептиками, евакуація вмісту шлунку, видалення зубних протезів, премедикація, внутрішньовенне введення кровозамінників, транспортування в операційний зал, катетеризація сечового міхура, підготовка операційного поля.

Підготовка хворого до планової операції включає наступні заходи:

·         Психологічна підготовка.

·         Підготовка серцево-судинної системи.

·         Підготовка органів дихання.

·         Підготовка шлунково-кишкового тракту.

·         Покращення функціонального стану печінки та нирок.

Підготовка нервової системи і психіки хворого полягає в уважному ставленні до його скарг, усуненні страху перед операцією, всього, що дратує, хвилює хворого. Страх болю, порушення сну, сумніви, пов’язані з майбутньою операцією, підривають сили хворого і зменшують опірність його організму. Іноді досить декількох слів лікаря, або медсестри, щоб розвіяти важкі сумніви і складні переживання хворого.

Термін виконання операції визначаються показаннями, які можуть бути життєвими, абсолютними, відносними.

Життєві показання виникають при таких захворюваннях, коли відкладання операції по часу загрожує життю хворого. Такі операції виконуються в екстреному порядку. Життєві показання виникають при наступних патологічних станах:

·         триваюча кровотеча при розриві паренхіматозних органів або при пораненні великих судин – смерть.

·         при гострих захворюваннях органів черевної порожнини – гострий апендицит, гостра кишкова непрохідність – йде розвиток перитоніту або гангрени органу.

·         гнійно-запальні захворювання – абсцес, флегмона, гострий остеомієліт – віддалення операції веде до ускладнень, вираженої інтоксикації, сепсису.

При виконанні операції за життєвими показаннями об’єм її має бути мінімальним, направленим на врятування життя хворого.

+Абсолютні показання до операції виникають при таких захворюваннях, при яких тривала відстрочка може привести до стану, який загрожує життю хворого. Ці операції виконуються в терміновому порядку через декілька днів після поступлення хворого в хірургічне відділення. До таких захворювань належать злоякісні новоутворення різної локалізації, механічна жовтяниця, стеноз вихідного відділу шлунку.

Відносні показання до виконання операції можуть бути при захворюваннях, які не представляють загрози для життя хворого (грижі, доброякісні пухлини). Ці операції виконуються в плановому порядку.

До протипоказань для проведення операцій належать: серцева, дихальна і судинна недостатності (шок), інфаркт міокарду, інсульт, печінково-ниркова недостатність, тромбо-емболічна хвороба, важкі порушення обміну речовин (цукровий діабет: кома), важка анемія, значна кахексія.

 

 

Передопераційний період – це період часу з моменту госпіталізації хворого у відділення до початку виконання йому оперативного втручання. Його тривалість залежить від характеру хвороби (гостра чи хронічна), від об’єму майбутньої операції, від стану хворого і резервів його організму. Операції, що виконуються у гострому стані, який безпосередньо загрожує життю хворого, проводять після мінімального об’єму передопераційної підготовки. У разі планових операцій передопераційний період триває від кількох годин (частіше від однієї доби) до декількох діб, рідше –тижня і зовсім рідко – тижнів.

             Основні завдання доопераційного періоду: 1) встановити діагноз, 2) визначити показання, негайність виконання і характер операції, 3) підготувати хворого до операції. Основна мета доопераційного періоду: звести до мінімуму ризик оперативного втручання і можливість розвитку ускладнень після операції.

             Передопераційна підготовка хворих до операції складається з загальної підготовки (потрібна всім без винятку хворим) та індивідуальної підготовки їх органів і систем, у яких виявлено різні порушення. Останню проводять як загальновживаними, так і специфічними (специфічна підготовка) заходами. Загальна підготовка до планових операцій включає всі дослідження, пов'язані зі встановленням діагнозу, визначенням функціонального стану життєвоважливих органів, ускладнень основного захворювання і супутніх захворювань. При їх виявленні призначається медикаментозне лікування, направлене на поліпшення діяльності різних систем, щоб привести хворого до такого стану, при якому оптимально підготовлені органи і системи до 18 операції. Від характеру і проведення передопераційного періоду багато в чому залежить результат майбутнього хірургічного лікування. Планові операції доцільно відкласти під час менструацій, при підвищенні температури, легкій застуді, появі гнійників на тілі й т.п. Обов'язкова санація порожнини рота. Увечері за відсутності протипоказань всім хворим ставлять очисну клізму. Об’єм передопераційної підготовки залежить від виду майбутнього оперативного втручання за терміновістю його виконання. Екстрена операція – це оперативне втручання, що виконується негайно або через декілька годин з моменту поступлення хворого у стаціонар (гострий апендицит, защемлена грижа, гостра кишкова непрохідність, перфоративна виразка шлунку тощо). Планова операція – виконується лише після детального обстеження хворого і ретельної передопераційної підготовки хворого з приводу хронічної хірургічної патології. Таким чином - передопераційний період може бути дуже коротким при проведенні екстрених операцій і відносно розтягнутим при проведенні планових операцій. В залежності від того. Чи планова операція, чи екстрена - розрізняють повну та часткову санітарну обробку хворого, яка проводиться ще в приймальному відділенні. Повна санітарна обробка: а)підготовка хворого до планового оперативного втручання Перед плановою операцією хворий приймає гігієнічну ванну або душ, йому міняють натільну і постільну білизну. Важкохворим у цьому допомагає медперсонал. На ніч за призначенням лікаря хворому дають снодійні або седативні засоби. б)підготовка операційного поля перед плановим оперативним втручанням Вранці, приблизно за 2 год. до операції, хворому голять волосся сухим способом за допомогою станка і нового леза Волосся голять на великій площі, що прилягає до місця оперативного втручання, тому що може виникнути потреба розширити розріз або зробити допоміжний. Перед голінням шкіру протирають дезінфікуючим розчином і дають їй підсохнути. Гоління проводять у санітарній кімнаті, після чого поголене місце обробляють спиртом. Ці заходи не можна проводити наперед, оскільки можливе інфікування отриманого в процесі гоління садна чи подряпин. Декілька годин досить для перетворення їх в осередок інфекції з розвитком згодом післяопераційних ускладнень. Підготовка хворого до планового оперативного втручання в день операції Вранці хворий умивається, чистить зуби. Зубні протези виймають, завертають в марлеву серветку і кладуть у тумбочку. На волосисту частину 19 голови надягають шапочку або косинку. Жінкам із довгим волоссям заплітають коси. Безпосередньо перед транспортуванням хворий повинен вмитися, почистити зуби, зняти зубні протези, прополоскати рот, звільнити ніс, сечовий міхур. Чоловіки повинні поголити бор оду та вуса, жінки - зняти лак із нігтів.

             За 30 хвилин до операції хворому виконують премедикацію ((від лат. рre – перед; лат. мedikamentum - ліки) – завчасна медикаментозна підготовка хворого до загальної анестезії та хірургічного втручання. Ціль даної підготовки – зниження рівня тривоги пацієнта, зниження секреції залоз, підсилення дії препаратів для анестезії:

            Перед екстреною операцією хворому вводять наркотичний анальгетик і атропін (промедол 2% -1,0, атропін - 0,01 мг / кг). За показаннями можливе введення дроперидола або антигістамінних засобів. Перед плановою операцією звичайна схема премедикації така: 1. На ніч напередодні операції призначають – снодійний препарат (фенобарбітал - 2 мг / кг) і для повноцінного ефекту примедикації транквілізатор (феназепам - 0,02мг/кг). 2. За 30 хвилин до операції вводять внутрішньом¢язово наркотичний анальгетик - промедол 2% -1,0, антихолінестеразні препарати - атропін (0,01 мг / кг), антигістамінний препарат - димедрол (0,3 мг / кг). Після премедикації пацієнта доставляють в операційну обов'язково на каталці у супроводі медсестри, одягненої в чистий халат, ковпак і маску.

             Часткова санітарна обробка: Підготовка хворого до екстренного оперативного втручання У хворих, що поступають за екстреними показаннями, об'єм санітарної підготовки залежить від терміновості необхідної операції і визначається черговим лікарем. Обов'язковими заходами є звільнення шлунку за допомогою шлункового зонду і гоління волосяного покриву операційного поля. Техніка підготовки шкірних покривів хворого до екстреної операції. Перед екстреною операцією хворому проводять часткову санітарну обробку. 1. Підкласти під хворого церату. 2. Губкою, змоченою теплою водою, протирають верхню частину тіла хворого. У воду можна додати мийні речовини з антисептичною дією: камфорний спирт, етиловий спирт тощо. 3. Насухо обтирають оброблені ділянки тіла та прикривають їх. 4. Таким же чином обробляють живіт, спину та нижні кінцівки. Особливо ретельно обробляють ділянку операційного поля, проводять її гоління за 0,5-1 год. до операції. При наявності рани обробка операційного поля має свої особливості. Пов¢язку знімають, рану покривають стерильною серветкою, а шкіру навколо 20 рани протирають спиртом і збривають волосся навколо сухим способом. Всі рухи проводяться від рани, щоб зменшити ступінь її забруднення. Після цього серветку знімають, а шкіру знову обробляють 70 % спиртом, рану накривають стерильною серветкою.

 

Задачі до теми: Передопераційний період. Підготовка пацієнта до операції.

            1. В приймальне відділення надійшов пацієнт з переломом кісток тазу, у стані шоку. Шкіра кінцівок і тулуба значно забруднена. Який вид санітарної обробки Ви запропонуєте? Опишіть її техніку.

            2. Під час виконання місцевої анестезії пацієнтові з правосторонньою пахвинною грижею у нього з’явились задишка, акроціаноз, неспокій, на чолі краплі холодного поту. Пульс 114уд. на 1хв.,слабкого наповнення. АТ 85/50 мм рт. ст. На шкірі живота гіперемія, набряк, на кінцівках - кропив’янка. Вид ускладнення, його причина? Яка помилка в передопераційній підготовці сприяла його виникненню? Дії невідкладної допомоги?

             3. Напередодні планової операції пацієнт прийняв ванну, йому поставили очисну клізму, виконали гоління операційного поля. Вдень операції він легко поснідав, йому зробили премедикацію і відправили в операційну пішки, у супроводі санітарки. Дайте оцінку діям медперсоналу.

             4. З місця аварії в лікарню був доставлений потерпілий з діагнозом: Закрита травма живота. Розрив селезінки. Внутрішньочеревна кровотеча. Шок ІІ ст. Оцініть показання та протипоказання до операції, ступінь операційного ризику. Як Ви проведете підготовку пацієнта до операції?

             5. У пацієнта діагностовано поліпоз товстого кишечнику, він готується до планованої операції. Запропонуйте план підготовки кишечнику.

            6. В хірургічне відділення надійшов пацієнт з діагнозом: Жовчнокам’яна хвороба. Механічна жовтяниця. Які препарати Ви рекомендуєте використати для підтримки функціє печінки?

             7. Ви – постова м⁄с хірургічного відділення, отримали наказ лікаря ввести пацієнтові розчин омнопону. До якої групи лікарських речовин відноситься цей препарат? Як він зберігається? Згідно яких документів Ви маєте право ввести його пацієнтові?

             8. У пацієнта, якому треба виконати операцію, явища йодизму (ідіосинкразія до йоду). Якими препаратами можна виконати йому обробку операційного поля?

            9. Пацієнтові, який надійшов в стаціонар з діагнозом: Перфоративна виразка шлунку, зробили ванну, промили шлунок, поставили очисну клізму, зробили премедикацію і на каталці доставили в операційну. Дайте оцінку діям медперсоналу.

            10.В лікарню надійшов пацієнт 68 років, з діагнозом: Гострий холецистит. При обстеженні у нього виявлено мерехтливу аритмію, субкомпенсовану серцеву недостатність. Мають місце явища місцевого перитоніту. Оцініть показання та протипоказання до операції, визначте ступінь операційного ризику.

             11.Пацієнтові, який надійшов в стаціонар з діагнозом: Гострий апендицит, зробили ванну, промили шлунок, поставили очисну клізму, зробили премедикацію і на каталці доставили в операційну. Дайте оцінку діям медперсоналу.

             12.В хірургічному відділенні готується до планової операції 62-річний малорухомий пацієнт з підвищеною вагою тіла, в якого діагностовано виразкову хворобу. Яких післяопераційних ускладнень слід чекати від нього? Запропонуйте заходи їх профілактики в передопераційному періоді.

            13.Пацієнтові треба виконати операцію апендектомію. В правій здухвинній ділянці у нього Ви виявили гнійничкове ураження шкіри. Чи можна відкласти операцію до санації шкіри? Ваші пропозиції?

             14.У 72-річного пацієнта з вправимою правобічною пахвинною грижею має місце хронічна ішемічна хвороба серця, недостатність кровообігу IIА ст.. Оцініть показання та протипоказання до операції , ступінь операційного ризику.

             15.В лікарню доставлений 73-річний пацієнт з лівобічною защемленою паховою грижею. Супутні захворювання: атеросклерозуючий і постінфарктний кардіосклероз, недостатність кровообігу ІІА ст.. Оцініть показання і протипоказання до операції, ступінь операційного ризику.

             16.Під час операції з приводу гострого апендициту виникла необхідність розширити розріз вниз до лобка. Під час цієї маніпуляції з черевної порожнини зненацька стала виділятися у великій кількості рідина солом’яно – жовтого кольору. Що трапилось? Який недолік передопераційної підготовки пацієнта привів до цього ускладнення?

             17.В лікарню надійшов пацієнт з діагнозом: Гострий перитоніт. В операційній, під час введення в наркоз, у нього почалося блювання. В чому небезпека цього ускладнення? Який недолік передопераційної підготовки пацієнта став його причиною?

            18.У 53-річного пацієнта з гострим інфарктом міокарду почалася шлунково-кишкова кровотеча. Консервативне лікування виявилось неефективним. Визначте показання і протипоказання до операції, ступінь операційного ризику.

                        Тестові завдання:

1. Назвіть захворювання, що підлягають екстренній операції : 1) варикозне розширення вен ; 2) динамічна кишкова непрохідність ; 3) інвагінація кишок ; 4) апендикулярний інфільтрат ; 5) проривна виразка шлунка.

2. Що таке пункція : 1) розтин порожнини ; 2) розтин ; 3) прокол ; 4) введення розчину ; 5) відсмоктування рідини ?

 3. Назвіть лікувальні операції : 1) радикальні ; 2) планові ; 3) паліативні ; 4) термінові ; 5) екстрені.

 4. Як називається операція, яку можна відкласти не більше як на 2 год ?

5. До яких операцій належить апендиктомія : 1) ургентних ; 2) кривавих ; 3) радикальних ; 4) лікувальних ; 5) термінових ?

 6. Що таке передопераційний період : 1) час від початку захворювання до операції ; 2) час від премедикації до операції ; 3) час від встановлення діагнозу до операції ; 4) час від поступання хворого в лікарню до операції ;

5) час від клінічного прояву захворювання до операції ?

 7. Що роблять під час підготовки хворого до ургентної операції на травному каналі: 1) очисну клізму ; 2) проби на новокаїн та антибіотики ; 3) катетеризацію сечового міхура ; 4) гоління лобкової ділянки ; 5) визначення групи крові та резус – належності ?

 8. Коли починається профілактика післяопераційних ускладнень : 1) у передопераційний період ; 2) під час операції ; 3) у ранній післяопераційний період ; 4) під час всього післяопераційного періоду ?

 9. Що повинна визначити медсестра під час підготовки хворого до операції : 1) протипоказання ; 2) педикульоз ; 3) групу крові та резус – належність ; 4) результат проби на новокаїн та антибіотики ; 5) шкідливі звички ?

10.Хто проводить премедикацію хворому : 1) лікар ; 2) анестезіолог ; 3) медична сестра ; 4) анестезистка ; 5) санітарка ?

11.У чому полягає гігієнічна процедура напередодні операції : 1) санації зубів ; 2) зміні постільної білизни ; 3) постановці очисної клізми ; 4) прийманні душу чи ванни ; 5) зміні натільної білизни ?

 Тести до теми: Догляд за хворими в передопераційному періоді

            1. У пацієнта 44 р., у хірургічному відділенні при підготовці до планової операції з приводу правостороньої пахової грижі медсестра помітила ознаки стрептодермії в данній ділянці. Яке ускладнення Ви попередите? A Кишкової непрохідності B Підшкірної сероми C Рецидиву грижі DПідшкірної гематоми E Нагноєння післяопераційної рани

            2. Дотримання якої з методик у післяопераційному періоді запобігає можливості розвитку тромбозів судин: AПризначення серцевих препаратів B Активне ведення післяопераційного періоду C Суворий ліжковий режим D Призначення дихальних аналептиків E Уникнення переохолодження

             3. Що повинна зробити медсестра в передопераційну періоді пацієнту з гострим животом? AВвести анальгетики B Поставити клізму C Премедикацію, поголити операційне поле DВвести спазмолітики E Підготувати шлунок і кишківник до операції

             4. У післяопераційному періоді пацієнту, 32 р., який оперований з приводу гострого панкреатиту, під час перев’язки для попередження мацерації шкіри медсестрі необхідно найдоцільніше застосувати: A Хімотрипсин B Розчин перекису водню C Розчин фурациліну D Гіпертонічний розчин E Пасту Лассара

            5. Як називається загоювання, що відбувається шляхом утворення грануляційної тканини: AПервинний натяг; B Вторинний натяг; C Третинний натяг; D Шкірний натяг; E Грануляційний натяг;

             6. З яким захворюванням можна підготувати хворого до планової операції амбулаторно: AЗ пневмотораксом B Із защемленою грижею C З кишковою непрохідністю D З вправимою грижею E З апендицитом

            7. Для обробки рук хірурга в операційній застосовують розчин гібітану. Який розчин гібітану потрібно приготувати медичній сестрі: A20% водний розчин B 0,5% спиртовий розчин C 2,4% спиртовий розчин D 5% водний розчин E24% спиртовий розчин 8. Хвора 32р. прооперована з приводу вузлуватого зоба. Пацієнтка в свідомості. Ps-84/хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Пов`язка незначно просякла кров`ю. Яке положення в ліжку повинна надати хворій медична сестра? A Напівсидяче B На боку C Горизонтальне на животі D Горизонтальне на спині E Сидяче

             9. На планову операцію готується пацієнтка 65 р., яка має високий ризик розвитку пневмонії в післяопераційному періоді. На що в першу чергу повинна бути спрямована передопераційна підготовка даної хворої медичною сестрою? AПровести масаж грудної клітки B Налагодити терапію киснем C Навчити пацієнтку глибокому диханню та кашлю D Підібрати антибіотик згідно чутливості мікрофлори харкотиння E Заспокоїти пацієнтку         10. У хворого А., на другий день після операції з приводу гострого гангренозного апендициту відмічається метеоризм, гикавка, дворазове блювання, порушення відходження газів. Яка найбільш імовірна причина даних проблем? A Копростаз B Парез кишок C Обтураційна кишкова непрохідність D Інвазійна кишкова непрохідність E Заворот кишечнику

             11. Пацієнт 38 р. знаходиться в хірургічному відділенні після операції на черевній порожнині. В кінці другої доби після операції почав скаржитися на різкий сіпаючий біль в післяопераційній рані. Загальна t тіла - 37,8° С. Сестра запідозрила нагноєння рани. Які дії медсестри? A Ввести хворому знеболююче B Покласти на живіт міхур з льодом C Зробити перев’язку рани D Викликати лікаря E Ввести хворому жарознижуючий препарат

            12. В післяопераційному періоді у хворого Ви виявили відсутність перистальтики кишечнику, здуття живота, невідходження газів. Яке незалежне медсестринське втручання необхідно виконати в даній ситуації. AПроведення сифонної клізми B Накладання грілки на живіт C Введення газовідвідної трубки D Проведення очисної клізми E Призначення проносних засобів

            13. Коли голять операційне поле. AЗовсім не голять B Перед самою операцією C Напередодні операції увечері DНапередодні операції вранці E В день операції

            14. Ви медична сестра хірургічного відділення. Назвіть препарат, обов’язковий для премедикації перед наркозом? AФеназепам B Кордіамін C Атропін D Гідрокортизон E Вікасол

            15. Чоловік 30 років отримав опік окропом передньої поверхні живота, промежини. При огляді почервоніня передньої поверхні живота, промежини, два великі міхурі, заповнені густим желеподібним вмістом жовтого кольору, місцями ерозована поверхня багряного кольору. Визначте площу опіку ? A15% B 5% C 25% D20% E 10%

             16. Ранній післяопераційний період триває: AДо моменту початку самостійного харчування хворого B Перші 2-3 дні після завершення хірургічної операції C Перші 5-6 днів після завершення хірургічної операції D Перші 8-9 днів після завершення хірургічної операції E Перші декілька днів до моменту вставання хворого з ліжка

            17. Коли починається профілактика післяопераційних ускладнень? AУ передопераційному періоді B Під час операції C Під час всього післяопераційного періоду D У ранньому післяопераційному періоді E Після закінчення операції

            18. Основна проблема хворого в 1-й день після операції на шлунковокишковому тракті: AНеможливість ходити B Утруднена дефекація C Біль в рані D Неможливість сидіти E Спрага

             19. В день проведення хірургічної операції хворим на цукровий діабет дозу інсуліну необхідно: AЗалишити в доопераційних межах B Збільшити на 1/3 C Збільшити на половину D Зменшити на 1/3 E Зменшити на половину

             20. Операція, яка не виліковує хворого, але полегшує його страждання і продовжує життя: A Екстрена B Радикальна C Паліативна D Планова E Термінова

             21. Під час підготовки хворого до планової операції особливу увагу надають підготовці операційного поля, яке включає в себе гоління. Коли медична сестра повинна поголити операційне поле? A Ввечері напередодні операції B На операційному столі C В день госпіталізації D Вранці в день операції E За 12 годин

             22. Як підготувати хворого до термінової операції на травному каналі, якщо він приймав їжу 30 хвилин тому? A Відсмоктати вміст шлунку B Відкласти операцію на 1 добу C Викликати блювання D Промити шлунок E Дати послаблюючі засоби

             23. Приоритетная психологическая проблема пациента в предоперационном периоде: AНедооценка тяжести своего состояния B Беспокойство за оставленную работу C Дефицит самообслуживания D Страх перед операцией E Беспокойство за членов семьи         24. Укажіть незалежні дії медичної сестри, направлені на профілактику післяопераційних легеневих ускладнень у пацієнта 60р., якому напередодні зроблена операція лапаратомія з приводу спайкової непрохідності. AПоставити газовідвідну трубку B Надати напівсидячого положення C Почати антибіотикопрофілактику D Рекомендувати не змінювати положення в ліжку E Ввести знеболюючі препарати

             25. У пацієнта, 40 років, через 2 години після операції, яку проводили під ендотрахеальним наркозом, констатували клінічну смерть. Пацієнта вклали на спину, на тверду поверхню. Укажіть подальші дії медсестри при наданні допомоги. A Провести закритий масаж серця B Провести штучну вентиляцію легень C Забезпечити прохідність дихальних шляхів D Викликати лікаря E Перевести в реанімаційне відділення

             26. Під час операції медсестра порізала палець. Швидко зняла рукавичку робочою поверхнею у середину, видавила кров із рани. Яка наступна дія за Наказом №120? A Накласти пов'язку B Обробити палець одним із дезінфектантів C Перевірити наявність аптечки DОдягти нові рукавички E Повідомити лікаря про травму

            27. Хвора К. 27р. прооперована з приводу гострого апендициту. З якою метою в післяопераційному періоді накладається вантаж на рану? A Попередження розвитку інфекції B Попередження розходження швів C Попередження кровотечі D Зменшення болю E Попередження перитоніту

             28. Хворому С. 22р. показане планове оперативне втручання з приводу пахової грижі. Коли буде виконане гоління шкіри перед оперативним втручанням? AВранці в день операції B За 1 добу до операції C За дві доби до операції D Гоління не виконується E Ввечері напередодні операції

             29. Мета виконання радикальної операції у хворого? A Уточнення діагнозу B Видужання C Полегшення стану D Завершення багатомоментної операції E Завершення одномоментної операції

            30. Яке призначення лікаря повинна виконати медсестра в передопераційному періоді хворому із защемленою грижею за 30 хвилин до операції? A Премедикацію B Вправити грижу C Очисну клізму D Ввести спазмолітики E Покласти міхур з льодом на живіт

             31. У хворого в ранньому післяопераційному періоді спостерігається гостра затримка сечі. Дія медичної сестри: A Ввести баралгин 2 мл. в/м B Ввести но-шпу 2% - 2 мл. в/м C Виконати катетеризацію сечового міхура D Дати тепле питво E Зробити теплу ванну

            32. За скільки часу до операції хворому з гострим апендицитом медична сестра проводить премедикацію: A24 години B 2 години C 60 хвилин D 30-40 хвилин E10 хвилин 33. Шовний матеріал, який розсмоктується: AШовк B Кетгут C Капрон D Лавсан E Металеві скоби

             34. В хірургічне відділення поступив пацієнт 42 років на планову операцію - холецистектомію. Вкажіть час постановки очисної клізми? A Тільки ввечері напередодні операції B Вранці за 2 години до операції C Напередодні ввечері та вранці в день операції D За добу до операції E Щоденно протягом 3-х діб до операції

            35. Чим подає медична сестра інструменти хірургу під час операції? A Затискачем Мікуліча B Затискачем Кохера C Корнцангом D Руками E Пінцетом

            36. Який інструмент використовують для фіксації білизни? AЗатискач Пеана B Корнцанг C Цапки D Затискач Кохера E Затискач Більрота

             37. Який спеціальний інструментарій використовують для трахеотомії: A Скальпелі, ножниці, пінцети B Однозубий гачок, розширювач Труссо, канюлю Люера C Гачки Фарабефа, цапки, троакар DКорнцанг, затискач Мікуліча, голка Дешана E Скальпель, затискач “москіт”, пінцети

            38. В приймальне відділення звернувся пацієнт з вивихом плеча, який треба вправити під внутрішньовенним наркозом. Як підготувати хворого до наркозу? AВвести спазмолітини B Ввести анальгетики C Зробити премедикацію D Поставити очисну клізму E Поголити кінцівку

             39. Який спеціальний інструмент приготує медсестра для ампутації нижньої кінцівки? A Ретрактор B Голка Дешана C Затискач Мікуліча DЗатискач Кохера E Затискач Більрота

 

1. Коли необхідно проводити гоління шкіри перед плановою операцією?

А. За добу.

Б. Увечері перед операцією.

В. Ранком в день операції.

Г. Гоління не проводиться.

Д. Не раніше, як за 6 годин перед операцією

2.Джерелом ендогенної інфекції може бути все, крім:

А. Хронічний тонзіліт.

Б. Наявність каріозних зубів.

В. Гнійничкові захворювання шкіри.

Г. Хронічний остеомієліт.

Д. Облітеруючий ендартерііт

3.До діагностичних операцій відносяться:

А. Апендектомія.

Б. Герніотомія.

В. Біопсія лімфатичних вузлів

Г. Вправлення вивиху плеча.

Д. Розкриття панарицію.

4. За терміновістю проведення операції поділяють на:

А. Екстренні, невідкладні, паліативні.

Б. Планові, екстренні, багатоетапні.

В. Екстренні, невідкладні, планові

Г. Радикальні, планові, паліативні.

Д. Діагностичні, нетермінові, одноетапні.

5.Планові операції виконуються при:

А. Гострому апендициті.

Б. Защемленій грижі.

В. Кровотечі з пошкодженої судини.

Г. Асфіксії.

Д. Калькульозному холециститі

6.Операція по життєвим показанням виконується при:

А. Кровотечі, яка продовжується

Б. Доброякісних пухлинах.

В. Злоякісних пухлинах.

Г. Облітеруючому ендартерііті.

Д. Варикозному розширенні вен нижніх кінцівок.

7.Профілактика тромбемболічних ускладнень після операції включає:

А. Бинтування нижніх кінцівок еластичним бинтом.

Б. Застосування антикоагулянтів.

В. Застосування дезагрегантів.

Г. Раннє вставання з ліжка.

Д. Все вище перераховане

8.Назвіть заходи, які направлені на профілактику легеневих ускладнень після операції:

А. Призначення препаратів заліза.

Б. Вдихання окису азоту.

В. Промивання шлунку.

Г. Дихальна гімнастика

Д. Холод на черево.

9.Профілактика нагноєння операційної рани.

А. Часті шви на рану.

Б. Розсмоктуючі шви на рану.

В. Дренування рани

Г. Лікувальна фізкультура.

Д. Герметична пов¢язка.

10.До ускладнень з боку операційної рани відноситься все крім:

А. Кровотечі.

Б. Гематоми.

В. Інфільтрату.

Г. Болі в рані

Д. Евентерації.

11. При наявності пролежнів необхідно все, крім:

А. Вкладання хворого на твердий матрац

Б. Використання підкладних надувних кругів.

В. Протирання шкіри камфорним спиртом.

Г. Зміна положення хворого в ліжку.

Д. Розтирання м¢яких тканин в області пролежнів, перестилання ліжка хворого.

12.Хворий Б., 38 років, оперований з приводу виразкової хвороби шлунку. Виконана резекція шлунку за Більрот-І. Під час операції встановлено зонд для харчування. Коли можна годувати хворого через зонд?

А. Зразу після операції.

Б. Через 6 годин після операції.

В. Через 2-3 дні після операції.

Г. Через 24 години після операції.

Д. Після відновлення перистальтики

13.Хворий сам купив дефіцитні ліки. Їх можна хворому ввести:

А. По наполяганню пацієнта.

Б. Після консультації з медсестрою.

В. Згідно рекомендації завідувача відділенням.

Г. Після призначення їх лікуючим лікарем

Д. Після погодження з головним лікарем.

14. В хірургічне відділення поступив хворий з діагнозом гострий апендицит, дві години назад хворий пообідав . Як підготувати хворого до оперативного втручання ?

А. Постановка очисної клізми

Б. Постановка назогастрального зонду

В.Промивання шлунку

Д. Введення атропіну під час премедикації

Г. Спеціальної підготовки не потрібно

15.До радикальних операцій відносять :

А. Холецистектомія

Б. Накладання гастростоми

В.Накладання гастроентероанастомозу

Г. Біопсія

Д.Пункція суглобу

16 В чому полягає підготовка до планової операції в день операції :

А. Бриття операційного поля

Б. Приняття ванни або душу

В. Переливання крові

Г. Промивання шлунку

Д. Очисна клізма

17.З якого моменту починається передопераційний період

А. З початку захворювання

Б. З моменту постановки діагнозу

В. З моменту госпіталізації хворого

Г. З моменту згоди хворого на операцію

Д. З моменту початку підготовки до операції

18.Які захворювання потребують екстренного оперативного втручання

А.Рак

Б.Перфоративна виразка шлунка

В. Защемлена грижа

Г. Ліпома

Д. Тонзілектомія

19.За терміном виконання оперативні втручання бувають:

А. термінові

Б. вчасні

В. екстрені

Г. паліативні

Д. радикальні

20.Передопераційними заходами, що зменшують ризик інфікування післяопераційної рани є:

А. постільний режим

Б. гоління волосся в ділянці майбутнього операційного поля за 2 години до операції

В. застосування спиртового компресу на ділянку майбутнього операційного поля

Г. призначення снодійних засобів напередодні операції

Д. санація ротової порожнини

21.З якою метою не дозволяють хворому їсти перед операцією?

А. їжа затрудняє проведення у шлунок зонду

Б. їжа затрудняє управління диханням під час операції

В. прийом їжі перед операцією може спричинити блювоту під час загального наркозу

Г. прийом їжі перед операцією може спричинити розвиток ацидозу

Д. наявність вмісту у шлунку під час інтубації трахеї може спричинити регургітацію

22. Для профілактики алергічних реакцій під час виконання оперативного втручання та в післяопераційному періоді всім хворим проводять:

А. внутрішньо-шкірну пробу на новокаїн

Б. внутрішньо-шкірну пробу на антибіотик, що буде застосований при лікуванні

В. внутрішньо-шкірну пробу на анальгін

Г. внутрішньо-шкірну пробу на хімічні антисептичні засоби

Д.) внутрішньо-шкірну пробу на антигістамінні препарати

23. Яким чином повинне проводитись транспортування хворого в операційну?

А. в операційну хворий йде самостійно, якщо йому дозволяє його стан

Б. на каталці в лежачому положенні

В. на ношах в лежачому положенні

Г. кріслі-каталці

Д. на каталці в сидячому положенні

 

 

 

 

 

 

Рекомендована література:

 Основна:

 О.М. Кіт “ Хірургія” Тернопіль, 2014р. ст.218-225;

Додаткова:

 С.Д. Хіміч ” Хірургія” Київ “Здоров’я” 2004р. ст.179-204;.

 Л.В. Цитовская “Руководство по практическим занятиям по хирургии.” К., “Вища школа” 1988г. ст.163-169

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Ріст і розвиток людини». Тема практичного заняття№5 «Розвиток ендокринної системи.» Група 3А с/с. Дата:28.09.21. Тема 5. Розвиток ендокринної системи.

17.11.2021 Хірургія 3А л/с Тема практичного заняття№12: «Оперативна хірургічна техніка»

Єрофєєва В.В. Предмет Хірургія Група 3А л/с Тема практичного заняття№11: «Ускладнення гемотрансфузій. » Дата: 11.11.21.