Завдання на виробничу практику в онлайн режимі для студентів груп 3А,Б спеціалізація «Лікувальна справа». на 01.02.21 Цикл практики «Робота у відділеннях хірургічного профілю».

 

Завдання на виробничу практику в онлайн режимі

для студентів груп  3А,Б  спеціалізація «Лікувальна справа».

                            на  01.02.21                                           

         Цикл практики «Робота у відділеннях хірургічного профілю».

 

         Розділ «Робота в хірургічному відділенні»

 

                   Завдання на 01.02.21.

Тема: Інфузійно-трансфузійна терапія в лікуванні хірургічних хворих.

 

        

1 Повторити теоретичний матеріал теми та алгоритми практичних                                                          навичок

Покази до переливання крові. Існують абсолютні та відносні покази. Абсолютні: 1. Головним показом до переливання крові є гостра крововтрата (геморагічний шок). Зменшення гемоглобіну на чверть та падіння артеріального тиску нижче 80 мм. рт. ст. вимагають негайного переливання крові. При хронічній крововтраті кров переливають дрібно в менших дозах (відносний показ). 2. Шоки (опікові або травматичні). 3. Операції великого об’єму Всі інші покази до переливання є відносними.

 Протипоказання до переливання крові. 1. Важкі функціональні порушення печінки та нирок, гостра серцева недостатність та захворювання пов’язані з застоєм в малому колі кровообігу; абсолютне протипоказання - набряк легень. 2. Тромбофлебіти, тромбози, емболії інфаркти, травми головного мозку еклампсії, ревматизм 3. Алергічні стани та захворювання (гостра екзема, бронхіальна астма) 4. Активний туберкульоз (процес в стадії інфільтрату).

 Методи та проби перед переливанням крові. Розрізняють прямий, непрямий, зворотній, обмінний та екстракорпоральний методи переливання. Пряме переливання виконується безпосередньо від донора до реципієнта. Покази: афібринемія, важка післяродова кровотеча, порушення коагуляційної системи крові. Непряме переливання - використовується консервована, стабілізована кров. Переливання може бути внутрішньовенне, внутрішньоартеріальне, в губчасту тканину кістки. Показом для внутрішньоартеріального переливання крові є тиск нижче 70 мм. рт. ст.; внутрішньокісткове переливання крові використовують у виняткових випадках (опіки, при неможливості виконати пункцію вени). Автотрансфузія - заготівля аутогемокультури та плазми методом плазмафореза. Реінфузія - переливання хворому його крові, яка вилилася в серозні порожнини (грудна, черевна). Обмінне переливання крові - виконується при отруєннях. Випускається частини крові та одночасно переливається кров з деяким перевищенням об’єму

 Документація пов’язана з переливанням гемотрансфузійних рідин.

В кожній лікарні наказом головного лікаря призначають медичного працівника (м/с, фельдшер), матеріально відповідального за облік (отримання, збереження і видачу) гемотрансфузійних рідин, одноразових систем для переливання, стандартних сироваток, еритроцитів або цоліклонів для визначення групи крові і Rh фактора.

Усі гемотрансфузійні рідини, згідно з накладними реєструють у журналах надходження і видачі.

В цих же журналах проводить реєстрацію виданих трансфузійних середовищ. Рідини, які бракують - списують за актом.

Медичні сестри, яким доручено облік, а також маніпуляцій ні сестри відповідають за дотримання правил режиму їх зберігання.

Кожне переливання крові, її компонентів записують у карту стаціонарного хворого згідно з встановленою формою в « Листку реєстрації трансфузійних рідин»

Запис про кожне переливання гемотрансфузійної рідини виконують також у «Журналі реєстрації переливання трансфузійних рідин». Журнал заводять у кожному відділенні лікарні, де здійснюють переливання»

 

                            Практичні навички

1.   визначення груп крові за допомогою стандартних сироваток і цоліклонів анти А та анти В реагентів.

2.   визначення резус-фактора крові експрес-методом

3.   проведення проб на сумісність еритроцитарної маси донора та реципієнта (на індивідуальну та резус-сумісність, біологічної проба)

4.   догляд за хворими під час і після переливання еритроцитарної маси та інших препаратів крові

5.   ведення документації переливання препаратів крові та кровозамінників.

         . Тести для самоконтролю:

1. Укажіть вміст аглютиногенів в еритроцитах у хворого з групою крові А(ІІ):

а) Еритроцит вмістять аглютиноген В б) Еритроцити вмістять аглютиноген А в) Еритроцити вмістять аглютиногени А та В г) Еритроцити не вмістять аглютиногенів д) Еритроцити містять аглютиноген О

2. Укажіть вміст аглютиногенів в еритроцитах у хворого з групою крові 0(І):

         а) Еритроцити вмістять аглютиноген В б) Еритроцити вмістять аглютиноген А в) Еритроцити вмістять аглютиногени А та В г) Еритроцити не вмістять аглютиногенів д) Еритроцити містять аглютиноген Rh

 3. Укажіть вміст аглютинінів в сироватці крові хворого з групою крові АВ(ІV)

 а) Сироватка вмістить аглютинін А б) Сироватка вмістить аглютинін В в) Сироватка вмістить аглютинін А та В 11 г) Сироватка не вмістить аглютинінів д) сироватка містить холодовий аглютинін

 4. Визначте правильно написану групу крові В(ІІІ) за системою АВО а) А b. б) О ab. в) В a г) А В 0 д) А В a

5. Визначте правильно написану групу крові АВ(ІV) за системою АВО

 а) А b б) О ab в) В a г) А В 0 д) А В b

 6. Коли слід оцінювати придатність до переливання консервованої крові?

 а) Після збовтування б) До збовтування в) Через 3хв. після збовтування г) Через 5хв. після збовтування д) Через 10хв. після збовтування.

 7. Укажіть спосіб визначення біологічної сумісності крові:

а) Після переливання 20 мл. крові. б) Двократно після переливання по 15-20 мл. крові з інтервалом 3хв. в) Двічі після переливання 15-20 мл. крові з інтервалом 5хв. г) Тричі після переливання 15-20 мл. крові з інтервалом 3хв д) Тричі після переливання по 15-20 мл. крові з інтервалом 5хв.

 8. Система АВ0 названа так завдяки:

а) аглютинінам б) резус-фактору в) аглютиногенам г) мікроагрегантам д) компонентам згортання

9. Який відсоток людей в світі мають ІІ групу крові а) 25-30% б) 42-44% в) 60-79% г) 5-10% д) 10-20%

10. Резус-фактор (Rh) був відкритий у 1940 році

 а) Ландштейнером та Вінером б) В.Мосс-Янский в) Отенбергом г) Мохером д) Спасокукоцьким

 11. Найпоширенішою групою крові в світі є:

 а) А(ІІ) б) 0 (І) в) В (ІІІ) г) АВ (ІV) д) однаково часто зустрічаються

 12. Хто повинен переливати кров хворому під час операції?

 а) хірург 12 б) анестезіолог в) хірург чи анестезіолог які б) анестезіолог в) хірург чи анестезіолог які приймають участь в операції г) хірург чи анестезіолог які не приймають участь в операції д) медсестра

13. 30 річному хворому з А (ІІ) групою крові крововтрата до 800 мл. Кров необхідної групи в лікарні відсутня. Яка тактика лікаря, являється правильною в даному випадку

. а) переливати до 500 мл 0(І) Rh(+) крові б) переливати до 500 мл 0(І) Rh(-) крові в) відмовитись від гемотрансфузії і використовувати кровозамінники для поповнення ОЦК г) переливати до 50 мл В (ІІІ) Rh (+) д) переливати до 500 мл В (ІІІ) Rh (+)

14. При визначені групи крові 2 серіями стандартних сироваток 0ab (І), Аb (ІІ), Вa (ІІІ) наступила аглютинація еритроцитів. Яка група крові у хворого?

 а) 0 ab (І) б) АВ (ІV) в) визначення груп крові слід продовжити г) визначення групи крові необхідно повторити д) АВ

 15. При визначені групи крові двома серіями стандартних сироваток І, ІІ, ІІІ груп, жодна не викликала аглютинацію еритроцитів. Яка група крові у хворого ?

 а) ab (І) б) АВO (ІV) в) визначення груп крові слід продовжити г) визначення груп крові слід повторити д) АВ

 

                   Ситуаційні завдання

1. В хірургічне відділення поступив хворий з виразковою хворобою 12-палої кишки, яка ускладнилась кровотечею. Дефіцит ОЦК складає 35%. З метою відновлення крововтрати показане переливання крові. Який необхідний мінімум лабораторних досліджень та проб, без котрих гемотрансфузія неможлива?

2. Під наглядом лікаря в маніпуляційному кабінеті дві медсестри визначають групи крові чотирьох пацієнтів. Для цього вони на білі фаянсові пластинки з відповідними позначками нанесли по 2 серії стандартних сироваток. Досліджувану кров добре змішали з краплинами стандартних сироваток. Пластини погойдали і залишили на 1-2 хв, потім знову погойдали. Не раніше 3 хв, в місця, де виникла аглютинація внесли по 1 краплі ізотонічного розчину натрію хлориду. Через 5 хв від початку дослідження лікар провів оцінку результатів, записавши їх в історію хвороби. На що не звернув уваги лікар, порушивши тим самим вимоги „Інструкції по визначенню груп крові по системі АВО”?

 3. Хворий з масивною внутрішньою кровотечею по життєвим показам взятий в операційну. Під інтубаційним наркозом виконується оперативне втручання, направлене на кінцеву зупинку кровотечі. З метою відновлення крововтрати під час операції виникла необхідність в переливанні крові. Як провести біологічну пробу на сумісність хворому, що знаходиться під наркозом?

 4. При проведенні проби на групову сумісність отримана аглютинація. Що необхідно виконати і на що вказує ця реакція?

 5. У реципієнта резус-фактор визначався експрес-методом. При проведенні проби на резуссумісність отримана аглютинація. На що вказує ця реакція і що необхідно виконати?

 

Повторити алгоритми практичних навичок

1.Визначення грипи крові за допомогою стандартних сироваток та цоліклонів анти-А і анти-В.

2.Визначення резус-фактора експрес методом.

3.Проведення проб на сумісність крові донора і реципієнта: індивідуальну за групою крові, за резус-фактором,  на біологічну сумісність.

4.Підготовка пацієнта до гемотрансфузії.

5.Догляд за пацієнтом після гемотрансфузії.

6.Скласти таблицю «Профілактика гемотрансфузійних ускладнень».

 

 

 

 

 

 

 

 

Література:

 

·        Медсестринство в хірургії: посібник з практичних            навичок/О.Л.Ковальчук,Р.О.Сабадишин,О.В.Маркович-Тернопіль:            Укрмедкнига,2002. стор182-217.

·        Хірургія: підручник/ О.М.Кіт,О.Л.Ковальчук,І.С.Вардинець,А.О.Боб.-           Тернопіль:ТДМУ,2014.стор.96-130.

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Ріст і розвиток людини». Тема практичного заняття№5 «Розвиток ендокринної системи.» Група 3А с/с. Дата:28.09.21. Тема 5. Розвиток ендокринної системи.

17.11.2021 Хірургія 3А л/с Тема практичного заняття№12: «Оперативна хірургічна техніка»

Єрофєєва В.В. Предмет Хірургія Група 3А л/с Тема практичного заняття№11: «Ускладнення гемотрансфузій. » Дата: 11.11.21.