Викладач Єрофєєва В.В. Предмет Хірургія Група 3А л/с Тема лекційного заняття: «Охорона праці в хірургії». Дата: 28.09.21.

 

Викладач  Єрофєєва В.В.

Предмет Хірургія

Група 3А л/с

Тема лекційного заняття: «Охорона праці в хірургії».

Дата: 28.09.21.

 

Тема 3. Охорона праці  в хірургії

 

Лекція

 

План

 

1.Вивчення основних нормативних актів України з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

2.Основи техніки безпеки під час роботи з медичною апаратурою.

3.Захист медичних працівників під час роботи з біологічними середовищами, вивчення чинних наказів МОЗ України.

4.Інфекційний захист медичних працівників згідно чинних наказів МОЗ України.

 

                                               Зміст теми

Охорона праці в лікувально-профілактичних закладах хірургічного профілю

Медичні працівники зазнають інтенсивного інтелектуального й психологічного навантаження, є відповідальними за життя і здоров’я пацієнтів, щодня контактують із людьми з різними типами нервової системи. Це вимагає  швидкого прийняття рішень, самодисципліни, уміння зберігати високу працездатність в екстремальних умовах. Нерідко лікувально-діагностичні, реанімаційні заходи, оперативні втручання проводять у нічний час, що значно ускладнює роботу медичного персоналу.

Робота медичних працівників пов’язана з напруженням зору, тому дотримання вимог щодо освітлення приміщень і робочих місць персоналу є важливим елементом раціональної  організації праці.

Основні шкідливі професійні чинники поділяються на: хімічні, фізичні, біологічні, нервово-емоційні.        

Виникненню захворювань сприяють підвищена чутливість організму, відсутність або неефективність засобів індивідуального захисту, контакт з пацієнтами, інфікованими туберкульозом, вірусним гепатитом тощо, недосконалість інструментарію та обладнання.

Фізичні шкідливі чинники: вібрація, шум, ультразвук, електромагнітне й ультрафіолетове випромінювання.

Хімічні шкідливі чинники: лікарські препарати, дезінфектанти, антисептики та ін..

Контакт медичного персоналу з потенційно небезпечними хімічними речовинами, що застосовують у закладах охорони здоровя, може стати небезпечним для його  здоровя. Серед  таких речовин насамперед слід  відзначити інгаляційні анестетики, які можуть бути наявними в повітрі не тільки операційних, а й у реанімаційних палатах, палатах інтенсивної терапії тощо.

Ризик інфікування. Однією з особливостей професійної діяльності медичних працівників багатьох спеціальностей є контакт з пацієнтами, інфікованими туберкульозом, вірусним гепатитом, СНІДом.

 

Вимоги безпеки під час роботи медичного персоналу 

Під час роботи з електричним обладнанням слід переконатися в підключенні заземлення і справності приладу. Виконуючи роботу, пов’язану із узяттям крові, сечі, потрібно дотримуватися безпечної організації праці, як при роботі із заразним матеріалом. Для цього на робочому місці мають бути матеріали та засоби для дезінфекції. Ін’єкції потрібно виконувати в масці та гумових рукавичках, щоб запобігти потраплянню крові на шкіру й слизові оболонки.

 Робоче місце прибирати  та обробляти дезінфекційним розчином.

 Дотримуватись правил техніки безпеки та протипожежної безпеки.

Не тримати у відділенні легкозаймисті і вибухові речовини.

Не засмічувати своє робоче місце . забезпечити вільний доступ до обладнання.

У разі виявлення хворого на СНІД знати правила поведінки та користування додатковим захисним одягом.

Робочі місця мають бути обладнанні вогнегасниками: пінистими та порошковими.

Вміти користуватися протипожежними засобами.

 

Вимоги безпеки праці медичних працівників у маніпуляційній:      

·         користуватись спецодягом та індивідуальними засобами захисту;

·         дотримуватися правил техніки безпеки та протипожежної безпеки під час користування кисневими балонами, апаратами, інструментарієм, хімічними речовинами;

·         при загрозі зараження (пошкодження шкіри, потрапляння крові в очі або поранення) вжити заходів щодо профілактики зараження;

·         правильно зберігати та застосовувати розчини лікарських засобів;

·         дотримуватися правил особистої та виробничої гігієни.    

Дотримання техніки безпеки в лікувальних закладах:

·         дотримуватися вимог, які викладені в наказах і нормативних документах з охорони праці та гарантування професійної безпеки в закладах охорони здоровя;

·         забезпечувати ефективний контроль за впливом шкідливих і небезпечних виробничих чинників на робочих місцях;

·         проводити вивчення причин професійної захворюваності медичного персоналу;

·         запроваджувати нові форми організації праці медичного персоналу, що дають змогу ефективно застосовувати його творчий потенціал, раціонально використовувати робочий час, зменшити частку некваліфікованої праці, чітко розподілити відповідальність між усіма членами медичного персоналу тощо;

·         до порядку денного медичних конференцій різного рівня включати навчання з питань професійної безпеки, психогігієни, методик релаксації;

·         вживати заходів спрямованих на оздоровлення медичного персоналу: створення кімнат відпочинку, психологічного розвантаження, формування груп здоровя;

·         створювати психологічний комфорт в колективі, тобто коли взаємовідносини з колегами визначаються загальною метою, довірою і взаємоповагою, є умови для професійного зростання, правильно налагоджена система матеріального і морального заохочення.

Завдання, що покладені на медичного працівника, роблять його працю надзвичайно багатогранною і дуже складною. У зв’язку  з цим посилюється вплив низки несприятливих професійних чинників, пов’язаних з умовами й особливостями праці медичного персоналу, які негативно впливають на його здоров’я, призводячи до виникнення захворювань, втрати працездатності інвалідності, а в деяких випадках  і створюючи безпосередню загрозу життю. Однією з неодмінних умов трудової діяльності є здатність людини розуміти і контролювати умови своєї праці. Негативним є той факт, що багато медичних працівників часто займаються самолікуванням, не звертаються своєчасно до лікаря, що зумовлює перехід хвороби в хронічну форму. Медичний працівник, насамперед, повинен бути прикладом для пацієнта у ставленні до свого здоровя.

Медичний працівник повинен бути обізнаний з правилами використання та зберігання лікарських засобів, дезінфекційних розчинів згідно з інструкціями санепідрежиму, уміти перевіряти справність електро-і дихальної апаратури, наявність наркотичних та психотропних засобів.

До роботи допускаються працівники працездатного віку, які пройшли медичний огляд та інструктаж з охорони праці, техніки безпеки й протипожежної безпеки. Медичний працівник повинен знати і дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку, бути обізнаним з можливими шкідливими чинниками, що можуть впливати на здоровя чи бути  причиною нещасного випадку:

·         інфікованість хворого;

·         травми, повязані з неправильним відкриттям ампул, флаконів;

·         використання та обробка ріжучих інструментів;

·         користування електро- і дихальною апаратурою;

·         користування бактерицидними лампами;

·         отруєння під час роботи з дезінфекційними розчинами.

Потрібно працювати в спецодязі. Утримувати своє робоче місце в належному стані. Дотримуватися санітарних норм і правил особистої гігієни( миття рук згідно з чинними наказами МОЗ України).

Вимоги безпеки перед початком роботи

Перед початком роботи медичний працівник повинен переодягтися в спецодяг, прийняти зміну від чергового медпрацівника. Перевірити наявність наркотичних і психотропних засобів, лікарських препаратів невідкладної допомоги, наявність інструментів і звірити все по обліковій документації:

·         перевірити стан робочого місця;

·         справність електро- і дихальної апаратури;

·         наявність дезінфекційних розчинів;

·         справність телефонів та ін.

У разі виявлення несправності приладів, обладнання і засобів захисту повідомити завідувача відділення.

Вимоги безпеки під час роботи

Під час роботи з електричним обладнанням переконатись у підключенні заземлення і в тому, що прилад справний.

При виконанні внутрішньовенних, внутрішньом’язових і підшкірних ін’єкцій бути в масці для запобігання потраплянню крові на шкіру та слизові оболонки.

Робоче місце прибрати й обробляти дезінфекційним розчином.

Під час роботи з апаратурою можуть бути перебої в електропостачанні, поломка електродвигуна, світлочутливих пристроїв. У таких випадках потрібно відключити апаратуру від електромережі і повідомити завідувача відділення.

Слід бути обережним під час ходьби на сходах, кахельній плитці, носити взуття на низьких зручних підборах.

Дотримуватися правил техніки безпеки та протипожежної  безпеки.

Уміти користуватися протипожежними засобами. Не тримати у відділенні легкозаймисті й вибухові речовини.

Якщо стався нещасний випадок чи раптове захворювання. Потрібно повідомити завідувача відділення чи керівника установи. Вжити заходів щодо надання долікарської допомоги.

Зберегти до прибуття комісії розслідування обстановку на робочому місці, що була на момент події.

Вимоги безпеки після закінчення роботи

Здати до журналу наркотичні та психотропні засоби, лікарські препарати ургентного запасу.

Залишити робоче місце в чистоті. Перевірити безпечне вимикання і вмикання електроприладів, апаратів ШВЛ, цілість шнурів.

У разі виявлення неполадок доповісти завідувачу відділення.

Після роботи зняти спецодяг, прийняти душ, переодягтися.

                                         

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Ріст і розвиток людини». Тема практичного заняття№5 «Розвиток ендокринної системи.» Група 3А с/с. Дата:28.09.21. Тема 5. Розвиток ендокринної системи.

17.11.2021 Хірургія 3А л/с Тема практичного заняття№12: «Оперативна хірургічна техніка»

Єрофєєва В.В. Предмет Хірургія Група 3А л/с Тема практичного заняття№11: «Ускладнення гемотрансфузій. » Дата: 11.11.21.