Викладач Єрофєєва В.В. Предмет Невідкладні стани в хірургії Група 4Б л/с Тема практичного заняття №:10 «Невідкладні стани у судинній хірургії ». Дата: 26.04.22.

 

Викладач  Єрофєєва В.В.

навчальна дисципліна: Невідкладні стани в  хірургії

Група 4Б л/с

Тема практичного заняття №:10 «Невідкладні стани у судинній хірургії ».

Дата: 26.04.22.

Тема: Невідкладні стани у судинній хірургії.

 Актуальність: найчастішою причиною смерті травмованих є кровотеча з пошкоджених магістральних судин, а найчастіші захворювання судин нижніх кінцівок призводять до порушення периферичного кровообігу, гострого тромбозу, змертвіння та інвалідності. Тільки ґрунтовні знання допоможуть фельдшеру своєчасно поставити діагноз і в повному об’ємі надати невідкладну допомогу.

 Навчальні цілі заняття: в результаті самостійної роботи студент повинен

             знати: - клінічні симптоми при синдромі критичної ішемії нижніх кінцівок; емболії біфуркації аорти і судин кінцівок; гострому тромбозі артерій і вен, тромбоемболії легеневої артерії, ушкодженні судин, геморагічному шоці, синдромі ДВЗ — синдромі десемінованого внутрішньосудинного згортання.

            вміти: - проводити діагностику та надавати ПМД при невідкладних станах в судинній хірургії.

             Зміст

  Повторити теоретичний матеріал: Синдром критичної ішемії нижніх кінцівок; емболія біфуркації аорти і судин кінцівок; гострий тромбоз артерій і вен, тромбоемболія легеневої артерії, ушкодження судин, геморагічний шок, синдром ДВЗ — синдром десемінованого внутрішньосудинн ого згортання.

            Надайте відповідь на віділені патологічні процеси Відповідь у вигляді таблиці зі стовпчиками:

1. Перерахуйте причини виникнення

2. Охарактеризуйте клінічні симптоми та особливості діагностики

3. Обгрунтуйте обсяг першої медичної допомоги та особливості транспортування .

                                   Ситуаційні задачі

            I бригада 1. Хворий 64 років, скаржиться на швидку втому при ходьбі, відчуття холоду в нижніх кінцівках, появу болю в м’язах гомілок при ходьбі на відстань 150-200 м. Хворіє близько 12 років, в останні 3 роки відмітив погіршення. При огляді нижніх кінцівок,які прохолодні на рівні стоп, шкірні покриви з блідим відтінком, гіперкератозом, бідним оволосінням на гомілках. Пульсація на всіх артеріях обох нижніх кінцівках (артерії стопи, підколінні, стегнова) відсутня. Діагноз?

            2. Хворий Е., 58 років, поступив у клініку із скаргами на появу раптового сильного болю в правій нозі. Об’єктивно: праві стопа і гомілка бліді, холодні на дотик, чутливість і активні рухи в них відсутні, пульсація на тильній артерії стопи, підколінній і задній великогомілковій артеріях справа відсутні. Виставлено діагноз: Гостра артеріальна недостатність на груті тромбемболії стегнової артерії. Яке супутнє захворювання найбільш імовірно є в даного хворого? A. Хронічний пієлонефрит B. Бронхіальна астма C. Ревматоїдний артрит D. Хронічний вірусний гепатит E. Миготлива аритмія

             3.У розвитку варикозної хвороби основну роль відіграє:

 A.Венозна ангіодисплазія; B.Слабкість м’язово-еластичних структур венозної стінки; C. Артеріовенозні нориці; D.Тромбози глибоких вен нижніх кінцівок. E. Атеросклероз артерій

            II бригада

            1. Хворий Д., 29 років, поступив із скаргами на швидку втому, відчуття холоду в нижніх кінцівках, появу болю в м'язах гомілок при проходженні відстані до 300 м. Вважає себе хворим протягом 6 років і пов'язує початок хвороби із переохолодженням. Загальний стан хворого задовільний. Пульс - 72 за 1 хв., ритмічний. Артеріальний тиск - 115 та 70 мм рт.ст. Серцеві тони ритмічні. Шкірні покриви нижніх кінцівок на рівні стоп та нижньої третини гомілки з блідим відтінком, прохолодні на дотик, з бідним оволосінням на гомілці, витончені, сухі. Пульсацію на артеріях лівої нижньої кінцівки визначено на стегновій артерії, на підколінній пульсація ослаблена, на артеріях ступні - відсутня. Пульсація на правій стегновій та підколінній артеріях задовільна, на артеріях ступні - відсутня. Діагноз?

            2. Хвора 48 років, скаржиться на біль в ділянці лівої нижньої кінцівки, набряк гомілоки і стопи, наявність виразки на лівій гомілці. Набряки до ранку не зникають. Хворіє протягом 15 років. 8 років тому хворій виконана операція – сафенектомія справа. При огляді на лівій нижній кінцівці виражене варикозне розширення підшкірних вен гомілки і стегна. В дистальних відділах шкіра кінцівки гіперпігментована, виражена індурація підшкірної клітковини. По медіальній поверхні лівої гомілки трофічна виразка розмірами 5см на 8 см, з нерівними краями, дно її вкрито гнійним нашаруванням, через яке просвічуються в’ялі грануляції. Діагноз?

            3. Які операції застосовують при облітеруючому атеросклерозі аорти та магістральних артерій? A.Сафенектомiя; B.Емболектомія; C.Ендартеректомія, шунтування, протезування. D.Операція Троянова-Тренделенбурга, Бебкока; E.Операція Лінтона, Коккета.

. Література:

 

Медсестринство в хірургії: посібник з практичних            навичок/О.Л.Ковальчук,Р.О.Сабадишин,О.В.Маркович-         Тернопіль:            Укрмедкнига,2002.

                         Хірургія: підручник                                                                                                                     /О.М.Кіт,О.Л.Ковальчук,І.С.Вардинець,А.О.Боб.-        

                                    Тернопіль:ТДМУ,2014.

                        Ковальчук Л.Я. Невідкладна хірургія. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. — 270 с.

                         Навчальний посібник з хірургії в модулях: навч. посіб. / За ред. Л.М. Ковальчука. — К.: Медицина, 2011. — 480 с

 

Відповіді: ervivi@ukr.net

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Ріст і розвиток людини». Тема практичного заняття№5 «Розвиток ендокринної системи.» Група 3А с/с. Дата:28.09.21. Тема 5. Розвиток ендокринної системи.

17.11.2021 Хірургія 3А л/с Тема практичного заняття№12: «Оперативна хірургічна техніка»

Єрофєєва В.В. Предмет Хірургія Група 3А л/с Тема практичного заняття№11: «Ускладнення гемотрансфузій. » Дата: 11.11.21.