Викладач Єрофєєва В.В. Предмет Невідкладні стани в хірургії Група 4А л/с Дата: 29.03.23. Тема практичного заняття №:9 «Невідкладні стани при захворюваннях та ушкодженнях сечової і статевої системи

 

Викладач  Єрофєєва В.В.

Предмет Невідкладні стани в  хірургії

Група 4А л/с       Дата: 29.03.23.

Тема практичного заняття №:9 «Невідкладні стани при захворюваннях та ушкодженнях сечової і статевої системи

Актуальність: в своїй щоденній практиці медичному працівнику приходиться мати справу з урологічними хворими. Тому знання перебігу захворюваннь та ушкоджень сечових та статевих органів, а також вміння надавати невідкладну допомогу при них, відіграє важливу роль у формуванні професійного статусу фельдшера в майбутній практичній роботі

Навчальні цілі заняття: в результаті самостійної роботи студент повинен знати: - клінічні симптоми при нирковій коліці, пієлонефриті, піонефрозі, паранефриті, гострій затримці сечі, парафімозі, травмах органів сечової системи. вміти: - проводити діагностику та надавати ПМД при невідкладних станах в урології.

      

САМОСТІЙНА РОБОТА

 

Невідкладні стани, що виникають у хворих з нирковою колікою, пієлонефритом, піонефрозом, паранефритом, гострою затримкою сечі, парафімозом, травмами органів сечової системи. Причини виникнення, клінічна картина, діагностика, обсяг невідкладної медичної допомоги, лікування. Особливості транспортування хворих з невідкладними станами при гострих захворюваннях та ушкодженнях органів сечової системи.

Практичні навички:

¾    установлення діагнозу та надання першої медичної допомоги хворим з невідкладними станами в разі гострих захворювань та травм сечової системи;

¾    катетеризація сечового міхура еластичним катетером;

¾    транспортування хворих з невідкладними станами в разі гострих захворювань та ушкоджень органів сечової системи.

 Невідкладні стани, що виникають у хворих з нирковою колікою, пієлонефритом, піонефрозом, паранефритом, гострою затримкою сечі, парафімозом, травмами органів сечової системи. Перерахуйте причини виникнення Охарактеризуйте клінічні симптоми та особливості діагностики Обгрунтуйте обсяг невідкладної медичної допомоги та особливості транспортування хворих з невідкладними станами при гострих захворюваннях та ушкодженнях органів сечової системи.(виконуючі самостійну роботу зробіть для себе запис у вигляді таблиці з такими колонками: захворювання-клінічні симптоми - методи діагностики - невідкладна медична допомога).

 Ситуаційні задачі

Задачі для1 бригади

 Задача № 1. Молодий чоловік переходив будівельний майданчик, посковзнувся і різко сів на твердий предмет, відчув при цьому біль в промежині. Через декілька годин почалися позиви на сечопуск. Самостійно помочитися не зміг, побачив сліди крові біля зовнішнього отвору уретри. Діагноз? Можливі причини затримки сечі? Яка тактика?

Задача № 2. Хворий потрапив в автомобільну катастрофу. При сечопуску відмітив домішки крові. Як називається даний симптом? Про яке захворювання треба думати?

Задачі для 2 бригади

Задача № 3. Хворий П., 32 років, скаржиться на приступоподібні болі в попереку зліва, нудоту, блювання. Захворювання почалося після прийняття гострої їжі. Сечопускання не порушене. Температура тіла в межах норми. Живіт дещо напружений зліва. Нирки не пальпуються, в проекції лівої нирки визначається болючість.Попередній діагноз? Яке обстеження необхідне для уточнення діагнозу?

Задача № 4. Хворого Л., 65 років, турбують поклики на сечопуск, болі внизу живота, раптово наступила затримка сечі. При яких захворюваннях може виникнути такий стан? Які дослідження необхідні для уточнення діагнозу?

Задачі для 3 бригади

 Задача № 5. Хворий, 60 років, скаржиться на болі внизу живота, утруднений частіший сечопуск. Попередній діагноз? Які дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу?

Задача № 6. У хворого, 50 років, утруднене сечовипускання. При ректальному пальцевому дослідженні простата горбиста, асиметрична, щільна, не болюча. Попередній діагноз? Які додаткові дослідження необхідні для уточнення діагнозу?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Тести

Тести для 1 бригади

1.Визначіть камені сечового міхура, які не видно на оглядовій рентгенографії: А.Урати. В.Фосфати. С.Оксалати Д.Карбонати.

 2. Визначіть камені, які розчиняються медикаментозно: А.Урати В.Фосфати. С.Оксалати Д.Карбонати.

 3. Визначіть метод діагностування каменів сечового міхура: А.Хромоцистоскопія. В.Хромоцистографія. С.Цистоскопія. Д.Цистографія. Е.Оглядова рентгенографія.

Тести для 2 бригади

 4. Яке консервативне лікування проводять у разі каменів сечоводів: А.Водне навантаження з посиленими рухами. В.Спазмолітиками. С.Препаратами терпенових олій. Д.Водне навантаження з обмеженням рухів. Е.Цитостатиками?

 5.Визначіть основний симптоми нирковокам'яної хвороби: А.Біль у ділянці нирок (ниркова колька). В.Гематурія. С.Піурія. Д.Наявність солей у сечі. Е.Анурія.

 6. Визначіть основний метод лікування нирковокам'яної хвороби: А.Консервативний. В.Оперативний. С.Дієтотерапія. Д.Санаторно-курортний. Е.Каменедробіння.

Тести для 3 бригади

7. Що таке затримка сечі: А.Повне припинення надходження сечі в сечовий міхур. В.Припинення виділення сечі нирками. С.Неможливість самостійного випорожнення сечового міхура. Д.Відсутність виділення сечі у разі катетеризації. Е.Атонія сечового міхура?

 8. Визначіть причини післяопераційної гострої затримки сечі: А.Відсутність звички до сечовипускання в положенні лежачи. В.Біль у рані під час напруження м'язів передньої черевної стінки. СЗниження тонусу детрузора після наркозу, спинномозкової анестезії. Д.Післяопераційний цистит. Е.Післяопераційний пієлонефрит.

 9. У чому полягає перша допомога у разі гострої затримки сечі: А.Ліквідації причини. В.Прикладанні теплої грілки на низ живота. С.Випорожненні сечового міхура. Д.Призначенні спазмолітиків. Е.Призначенні сечогінних препаратів?

Література:

Медсестринство в хірургії: посібник з практичних         навичок/О.Л.Ковальчук,Р.О.Сабадишин,О.В.Маркович-        Тернопіль:       Укрмедкнига,2002.

                  Хірургія: підручник                                                                                  /О.М.Кіт,О.Л.Ковальчук,І.С.Вардинець,А.О.Боб.-

                         Тернопіль:ТДМУ,2014.

                 Ковальчук Л.Я. Невідкладна хірургія. — Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. — 270 с.

                 Навчальний посібник з хірургії в модулях: навч. посіб. / За ред. Л.М. Ковальчука. — К.: Медицина, 2011. — 480 с

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Ріст і розвиток людини». Тема практичного заняття№5 «Розвиток ендокринної системи.» Група 3А с/с. Дата:28.09.21. Тема 5. Розвиток ендокринної системи.

17.11.2021 Хірургія 3А л/с Тема практичного заняття№12: «Оперативна хірургічна техніка»

Єрофєєва В.В. Предмет Хірургія Група 3А л/с Тема практичного заняття№11: «Ускладнення гемотрансфузій. » Дата: 11.11.21.