Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Особливості розвитку і функціювання органів і систем у віковому аспекті ». · Тема практичного заняття № 8 «Особливості системи травлення в людей різних вікових періодів ». Група 2Б л/с. Дата:18.04.23
Викладач
ЄрофєєваВ.В.
Навчальна дисципліна: «Особливості розвитку і
функціювання органів і систем у віковому
аспекті ».
· Тема практичного заняття № 8 «Особливості системи травлення в людей різних вікових періодів ».
Група 2Б л/с. Дата:18.04.23
·
Тема
практичного заняття № 8 «Особливості системи травлення в людей різних
вікових періодів »
Актуальність теми: Організм людини у процесі життєдіяльності витрачає різні
речовини та значну кількість енергії. На покриття цих витрат із довкілля повинні
надходити речовини, що відновлюють структурні та енергетичні потреби організму.
Цими поживними речовинами є білки, вуглеводи, жири, мінеральні речовини,
вітаміни.
Повноцінна їжа сучасної людини є джерелом відновлення
необхідних елементів, що входять у склад її організму. Деякі елементи містяться
в організмі людини тільки у незначній кількості, інші – у більшій кількості:
м'язи, кістки, кров, лімфа та інші тканини містять багато оксигену, карбону,
гідрогену й нітрогену.
Вода, мінеральні речовини, деякі органічні речовини
можуть всмоктуватися в кров у незмінному вигляді. Разом з тим організм людини
не може безпосередньо засвоювати білки, вуглеводи, жири та інші речовини без
попередньої їхньої обробки. Цю найважливішу функцію в організмі здійснює травна
система.
Травлення – це складний біохімічний процес, в якому беруть участь різноманітні травні
ферменти, завдяки яким гідролізуються полімерні нерозчинні продукти на
розчинні, що легко всмоктуються в кров і лімфу та засвоюються організмом.
Основними поживними речовинами, які надходять з їжею, є білки,
які виконують в організмі, головним чином, пластичну (будівельну) функцію, вуглеводи
і жири є переважно енергетичними речовинами. Велику роль відіграють
вітаміни, органічні кислоти, мінеральні речовини, без яких неможливе засвоєння
речовин в організмі.
Система травлення – це сукупність виконавчих органів, які беруть
участь у процесах травлення, та апарату регуляції їх функцій, що
забезпечують кінцевий результат.
Розрізняють такі відділи травного тракту: порожнина рота,
стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка та підшлункова залоза й печінка, що
виділяють до неї свої секрети, а також тонка й товста кишки. Усі відділи
відокремлені сфінктерами. Істотне значення має травлення в кожному попередньому
відділі. Що забезпечує послідовність процесів. У середньому їжа (хімус)
перебуває в ротовій порожнині 12-29 сек., у стравоході – 10 сек., у шлунку –
1-3 год., у тонкій кишці – 7-8 год., у товстій – 25-30 год.
Для визначення секреторної, моторної та всмоктувальної
функцій травлення в різних відділах травного каналу в експерименті
використовують гострі й хронічні досліди.
Встановлено, що в ротовій порожнині під дією ферментів
слини розщеплюються вуглеводи. У дітей слиновиділення посилюється з 4–6
місяців.
У шлунку дорослої людини під дією ферментів шлункового
соку розщеплюються, в основному, білки. У новонароджених ферменти шлункового
соку розщеплюють лише білки молока у зв’язку з низькою кислотністю. В них також
активний фермент ліпаза, який діє лише на емульсовані жири (жири молока).
Синтез соляної кислоти розвивається від 2,5 до 4 років.
Проте, у дітей шкільного віку (від 7 до 12 років) відносно низький вміст
соляної кислоти (63 одиниць) у шлунковому сокові призводить до зниження його
бактерицидних властивостей, що пояснює схильність дітей до шлунково-кишкових
захворювань.
У 12-палій кишці під дією ферментів підшлункового та
кишкового соків розщеплюються білки, жири та вуглеводи.
Всмоктування поживних речовин у дітей грудного віку
відбувається в шлунку та кишечнику, які мають густу сітку кровоносних судини.
Проте, після 10 років всмоктування поживних речовин відбувається у кишечнику.
Навчальна мета: трактувати поняття системи травлення й механізми регуляції її
фізіологічних функцій (секреторної, моторної, всмоктувальної); знати роль
соляної кислоти та інших ферментів у
перетравленні поживних речовин; особливості перетравлення їжі в окремих
відділах травної системи; вікові особливості травлення; роботи висновки про роль
смакової сенсорної системи у визначенні придатності їжі до вживання.
Зміст навчального матеріалу.
Система
травлення
▲ Зробити малюнок: органи травної системи та підписати їх
Тематичний диктант:
У слизовій оболонці рота є багато ……, що виділяють ….. .
У порожнину рота відкриваються три пари великих слинних залоз:
- …… – найбільша слинна залоза, яка
знаходиться трохи …… від вушної залози. Вивідна протока відкривається у ……, а
на внутрішній поверхні щік, проти другого верхнього великого кутнього зуба;
- …... – , розміщена у підщелепній ямці,
вивідна протока її відкривається на дні рота під передньою частиною язика;
- …… – найменша залоза, лежить під ……, має кілька
вивідних проток, найбільша з них відкривається в ……. разом з протокою підщелепної залози.
Слина, що виділяється слинними залозами, – прозора
рідина, в ній міститься 98-99% ……, решта – …… (солі калію, кальцію тощо) і ……
(ферменти – птіалін, мальтаза, білкові речовини – муцин, лізоцим) речовини.
Фермент птіалін розщеплює складні …….. до мальтози; мальтоза розщеплює …….. до
глюкози. Повного ферментативного розщеплення складних …… у ротовій порожнині
не відбувається через короткий час перебування в ній харчової грудки. Білок
слини муцин робить слину клейкою, завдяки чому їжа легше проковтується. Білкова
речовина – лізоцим має бактерицидну дію (знезаражує мікроорганізми і швидко
загоює пошкоджену слизову оболонку). Слина має …… реакцію (рН = 7,4-8,0).
Висока …… слини сприяє нейтралізації кислот, що утворюються в процесі бродіння
…… .
У дітей слинні залози сформовані вже в ……, але виділення
слини у перші місяці життя ……, вже з 4-6-місячного віку слиновиділення у дітей
…….
У дітей 11-12 років виділяється під час їжі за добу …… мл слини. У проміжки між прийманням їжі – 400-600 мл, ця величина відносно стала в однієї й тієї самої дитини і неоднакова у різних дітей.
▲ Продовжити думку:
До виконавчих органів належать ті, що входять до складу
травного каналу, та травні залози, що виділяють свої секрети до його порожнини.
Основними функціями виконавчих органів є:
Моторна –
Секреторна –
Функція
–
▲ Користуючись
навчальними посібниками, заповнити таблицю: Таблиця 1
Органи травлення |
Особливості будови |
Які зміни відбуваються
з їжею |
Які ферменти беруть
участь |
Вікові зміни |
|
|
|
|
|
Ферменти травної системи і фізіологічні показники системи травлення. заповнити таблиці:Таблиця 2
Ферменти
травної системи та їх дія на поживні речовини їжі
Травний сік |
ферменти |
Оптимальне pH
середовище |
Поживна речовина їжі |
Продукти гідролізу |
Слина |
|
|
|
|
Шлунковий сік |
|
|
|
|
Сік 12-палої кишки |
|
|
|
|
Сік тонких кишок |
|
|
|
|
Сік товстого кишечнику |
|
|
|
|
Таблиця
3
Фізіологічні показники системи травлення
Фізіологічні показники |
Нормативна величина |
Вікові особливості |
Найбільш оптимальна температура для біологічної дії
травних ферментів, 0С |
|
|
Тривалість затримки їжі в ротовій порожнині, с |
|
|
Щільний (сухий) залишок слини, % |
|
|
Виділення слини за добу, л |
|
|
рН слини |
|
|
Виділення шлункового соку за добу, л |
|
|
рН шлункового соку |
|
|
Виділення соку підшлункової залози за добу, л |
|
|
рН соку підшлункової залози |
|
|
Виділення жовчі печінкою за добу, л |
|
|
рН жовчі |
|
|
Зробити висновок: ______________________________________________
▲ Дати відповідь на ситуаційні
запитання та задачі: 1.
У травному тракті поживні речовини їжі піддаються дії різноманітних
чинників. В чому полягає вплив травного тракту на їжу? Вкажіть на значення
екскреторної й інкреторної функції шлунка та кишечнику для організму.
2. Які чинник впливають на кількість слини, що
виділяється під час їжі?
3. У деяких учнів спостерігається потемніння зубів,
особливо шийки тих зубів, які розташовані біля вивідних слинних протоків. Що це
за явище? Вкажіть на причини виникнення і заходи попередження цього явища.
4. Важливим компонентом їжі є баластні речовини. Вкажіть
на біологічну роль і значення цих речовин для організму людини.
5. Дати фізіологічне обґрунтування приказки: “Сніданок
треба з’їсти самому, обід розділити з другом, а вечерю віддати ворогу»
Контрольні запитання:
1. Біологічне
значення травлення.
2. Фактори
фізичного, хімічного і біологічного впливу на їжу в травному тракті. Типи
травлення.
3. Система
органів травлення. Травлення в ротовій порожнині.
4. Регуляція
слиновиділення.
5. Ковтання і
просування їжі стравоходом.
6. Травлення в порожнині шлунка.
7. Травлення в кишечнику.
8. Всмоктування у травному каналі.
9. Інфекційні захворювання органів травної системи та
заходи їхньої профілактики.
10. Вікові особливості органів травлення.
11. Відчуття голоду, насичення й апетиту. Вплив м’язової
роботи на функціонування органів травлення.
Література:
Основна:
1.Тарасюк В.С.Ріст і розвиток людини.-К.:Здоров’я,2002.
2.Тарасюк В.С.Ріст
і розвиток людини.-К.:Медицина,2008. Додаткова:
1.Анатомія та фізіологія з патологією /за ред..
ФедонюкаЯ.І., БіликаЛ.С.,МикулиН.Х.-Тернопіль:Укрмедкнига,2002-680с.
Коментарі
Дописати коментар