Викладач ЄрофєєваВ.В. Навчальна дисципліна: «Особливості розвитку і функціювання органів і систем у віковому аспекті». Тема практичного заняття №8 «Особливості обміну речовин, терморегуляції у різні вікові періоди..» Група 2Бл/с.Дата:09.05.23.
Викладач ЄрофєєваВ.В.
Навчальна дисципліна: «Особливості розвитку і
функціювання органів і систем у віковому аспекті».
Тема практичного
заняття №8 «Особливості обміну речовин, терморегуляції у різні вікові періоди..»
Група 2Бл/с.Дата:09.05.23.
Практичне
заняття № 10
Тема
Особливості обміну речовин і енергії, терморегуляція
у
різні вікові періоди.
Під
обміном речовин розуміють сукупність змін, якій підлягають речовини від моменту
їхнього надходження в травний тракт до утворення кінцевих продуктів розпаду,
виділюваних з організму. Тобто
обмін речовин у всіх організмів, від самих примітивних до самих складних, у
тому числі організму людини, є основою життя.
1. Характеристика анаболічних і
катаболічних процесів організму
У процесі життєдіяльності в
організмі відбуваються безперервні перебудови: одні клітки гинуть, інші їх
замінюють. У дорослої людини протягом доби гине і замінюється 1/20 клітин
шкірного епітелію і половина всіх клітин епітелію травного тракту, близько 25 г
крові і т.д.
У процесі росту оновлення клітин
організму можливе лише тоді, коли в організм безупинно надходить кисень і
поживні речовини, що є пластичним матеріалом, з якого будується організм. Але
для побудови нових клітин організму, їхнього безперервного відновлення, а також
для здійснення людиною певної роботи потрібна також енергія. Цю енергію
організм людини одержує при розпаді й окисленні органічних сполук у процесах
обміну речовин (метаболізму). Причому процеси метаболізму (анаболізм і
катаболізм) чітко узгоджені між собою і протікають у визначеній послідовності.
Під анаболізмом розуміють
сукупність реакцій синтезу. Під катаболізмом - сукупність реакцій розпаду.
Необхідно враховувати, що обидва ці процеси безупинно пов'язані. Катаболічні
процеси забезпечують анаболізм енергією і вихідними речовинами, анаболічні
процеси - синтез структур, формування нових тканин у зв'язку з процесами росту
організму, синтез гормонів і ферментів, необхідних для життєдіяльності.
Протягом індивідуального розвитку
найбільш істотні зміни зазнає анаболічна фаза метаболізму й у меншій мірі
катаболічна фаза.
За своїм функціональним значенням
в анаболічній фазі метаболізму розрізняють наступні види синтезу:
1) синтез росту - збільшення
білкової маси органів у період посиленого поділу клітин (проліферації), росту
організму в цілому;
2) синтез функціональний і
захисний - утворення білків для інших органів і систем, наприклад, синтез
білків плазми крові в печінки, утворення ферментів травного тракту і гормонів;
3) синтез регенерації
(відновлення) - синтез білків у тканинах, що регенерують, після травм або
неповноцінного харчування;
4) синтез самовідновлення, пов'язаний
зі стабілізацією організму, - постійне заповнення компонентів внутрішнього
середовища, що руйнуються в ході дисиміляції.
Усі ці форми слабшають, хоча і
нерівномірно, протягом індивідуального розвитку. При цьому особливо значні
зміни спостерігаються в синтезі росту. Найбільш високими темпами росту
відрізняється внутрішньоутробний період. Наприклад, вага зародка людини в
порівнянні з вагою зиготи збільшується в 1 млрд. 20 млн. разів, а за 20 років
прогресивного росту людини збільшується не більш ніж у 20 разів. ротягом
постнатального життя відбувається подальше падіння рівня анаболізму.
2.Білковий обмін в організмі, що
розвивається
Процеси росту, кількісними
показниками яких є збільшення маси тіла і рівень позитивного азотистого
балансу, - одна сторона розвитку. Друга його сторона - диференціація клітин і
тканин, біохімічною основою якого є синтез ферментативних, структурних і
функціональних білків.
Білки синтезуються з амінокислот,
що надходять з органів травної системи. Причому ці амінокислоти поділяються на
незамінні і замінні. Якщо незамінні амінокислоти (лейцин, метіонін і триптофан
і ін.) не надходять з їжею, то в організмі синтез білків порушується. Особливо
важливе надходження незамінних амінокислот для зростаючого організму,
наприклад, відсутність лізина в їжі приводить до затримки росту, виснаження
м'язової системи, нестача валіну - до розладів вестибулярного апарату в дитини.
При відсутності замінних
амінокислот у їжі вони можуть синтезуватися з незамінних (тирозин може
синтезуватися з фенілаланіну).
І нарешті, білки, що містять весь
необхідний набір амінокислот, що забезпечують нормальні процеси синтезу,
належать до біологічно повноцінних білків. Біологічна цінність того самого
білку для різних людей різна в залежності від стану організму, харчового
режиму, віку.
Добова потреба у білку на 1 кг
ваги в дитини: у 1 рік - 4,8 г, 1-3 роки - 4-4,5 г; 6-10 років - 2,5-3 г, 12 і
більш - 2,5 г, дорослі - 1,5-1,8 г. Отже, у залежності від віку діти до 4 років
повинні одержувати 50 г білка, до 7 років - 70 г, з 7 років - 80 г за добу.
Про кількість білків, які надійшли
в організм і зруйновались у ньому, судять за величиною азотистого балансу,
тобто співвідношенню кількості азоту, що надходить в організм із їжею і
виведеного з організму із сечею, потом і іншими виділеннями.
Як показали дослідження,
прогресивна фаза розвитку характеризується інтенсивним білковим обміном і
позитивним азотистим балансом. Чим молодший організм, тим вища величина
позитивного балансу і значніша здатність затримувати азот їжі. Зі зниженням
темпів росту знижується і здатність до затримки білкового обміну. Здатність
утримувати азот і сірку в дітей підлягає значним індивідуальним коливанням і
зберігається протягом усього періоду прогресивного росту. З припиненням росту
спостерігається різке зниження затримки з їжі азоту і сірки, що відзначається в
дорослих і людей похилого віку.
Як правило, дорослим людям не
властива здатність до затримки азоту їжі, їхній метаболізм знаходиться в стані
азотистої рівноваги. Це свідчить про те, що потенційні можливості до білкового
синтезу зберігаються тривалий час - так, під впливом фізичного навантаження
відбувається наростання маси м'язів (позитивний азотистий баланс).
У періоди стабільного і
регресивного розвитку, по досягненню максимальної ваги і припинення росту,
основну роль починають відігравати процеси самовідновлення, що відбуваються
впродовж всього життя і які до старості згасають набагато повільніше, ніж інші
види синтезу. Про інтенсивність самовідновлення можна судити за коефіцієнтом зношування
(Рубнер), що характеризує ті мінімальні витрати, що пов'язані з основними
процесами життєдіяльності при відсутності білків у їжі. Цей показник
розраховується за мінімальною кількостю азоту, виділюваного із сечею, при
достатній по калорійності, але безбілковій дієті, тобто за рівнем
"ендогенного" азоту сечі.
Кількість азоту сечі за цих умов
знижується з віком, причому в чоловіків цей показник трохи вищий, ніж у жінок,
але до старості статеві відмінності зникають. Показано, що з віком величина
синтезу самовідновлення зменшується.
Вікові зміни торкаються не тільки
білкового, але також жирового і вуглеводного обміну.
3. Вікова динаміка обміну жирів і вуглеводів
Фізіологічна
роль ліпідів - жирів, фосфатидів і стеринів в організмі полягає в тому, що вони
входять до складу клітинних структур (пластичний обмін), а також
використовуються як багаті джерела енергії (енергетичний обмін). Вуглеводи в організмі мають значення
енергетичного матеріалу.
З віком змінюється жировий і
вуглеводний обмін. У процесах росту і диференціювання жири відіграють істотну
роль. Особливо важливі жироподобні речовини, насамперед тому, що вони необхідні
для морфологічного і функціонального дозрівання нервової системи, для утворення
усіх видів клітинних мембран. От чому потреба в них у дитячому віці велика.
Потреба в жирах тим вища, чим менший вік дитини. З віком також збільшується
абсолютна кількість жиру, необхідна для нормального розвитку дитини. Від 1 до 3
років необхідно 32,7 г; 4-7 років - 39,2 г, 8-13 років - 38,4 г за добу.
При високій інтенсивності
окислення жирних кислот і їхньої утилізації в пластичних процесах у тілі дітей
відкладення жиру невелике: жирові депо в них швидко виснажуються при нестачі
вуглеводів у їжі. Інтенсивність синтезу значною мірою залежить від характеру
харчування. Фази стабільного і регресивного розвитку характеризуються
своєрідною переорієнтацією анаболічних процесів: переключення анаболізму із
синтезу білків на синтез жирів, що складає одну з характерних рис вікових змін
метаболізму при старінні. В основі вікової переорієнтації анаболізму в бік
нагромадження жиру в ряді органів лежить зниження здатності тканин до
окислювання жиру, внаслідок чого при незмінній і навіть зниженій швидкості
синтезу жирних кислот організм збагачується жирами (так, спостерігався розвиток
ожиріння навіть при 1-2 разовому харчуванні). Безсумнівним є і те, що в
переорієнтації процесів синтезу, крім факторів харчування і нервової регуляції,
має велике значення зміна гормонального спектра, зокрема зміни у швидкості
утворення соматотропного гормону, АКТГ, гормонів щитоподібної залози, інсуліну,
стероїдних гормонів.
Перебудовується з віком і
вуглеводний обмін. У дітей обмін вуглеводів відбувається з більшою
інтенсивністю, що пояснюється високим рівнем обміну речовин. У дитячому віці
вуглеводи виконують не тільки енергетичну, але і пластичну функцію, формуючи
клітинні мембрани, речовини сполучної тканини. Вуглеводи беруть участь в
окислюванні продуктів білкового і жирового обміну, чим сприяють підтримці
кислотно-лужної рівноваги в організмі. Добова потреба у вуглеводах у дітей
висока і складає в грудному віці 10-12 г на 1 кг маси тіла. В наступні роки, у
віці 8-9 років, вона зростає до 12-15 г на 1 кг маси тіла. З 1 до 3 років
дитині в добу необхідно одержувати з їжею близько 193 г вуглеводів, 4-7 років -
287, 9-13 - 370, 14-17 рокам - 470, і дорослим - 500 гр.
Вуглеводи засвоюються дитячим
організмом краще, ніж дорослим. Одним з істотних показників вікових змін
вуглеводного обміну є різке збільшення до старості часу усунення гіперглікемії,
викликаної введенням глюкози при пробах на цукрове навантаження. Наприклад, у
дорослих глюкоза з'являється в сечі, якщо вона надходить у кількості 2,5-3 г на
кг маси тіла, у той час як у дітей це відбувається лише при надходженні 8-12 г
глюкози на 1 кг ваги.
4.Водно-сольовий обмін і вік
Важливою частиною обміну речовин в
організмі є водно-сольовий обмін. Перетворення речовин в організмі відбувається
у водному середовищі, разом з мінеральними речовинами вода бере участь у
побудові клітин і служить реагентом у клітинних хімічних реакціях. Концентрація
мінеральних солей, розчинених у воді, визначає величину осмотичного тиску крові
і внутрішньоклітинної рідини, маючи в такий спосіб велике значення для
всмоктування і виділення. Зміни кількості води в організмі і зрушення в
сольовому складі рідини тіла і тканинних структур спричиняють порушення
стійкості колоїдів, наслідком чого можуть бути незворотні порушення і загибель
окремих клітин і надалі організму вцілому. Саме тому збереження постійного
вмісту Н2О і мінерального складу є необхідною умовою нормальної
життєдіяльності.
У фазі прогресивного росту вода
бере участь у процесах cтворення маси тіла. Відомо, наприклад, що з добового
збільшення маси тіла в 25 г на частку Н2О припадає 18 г, а білку – 3
г, жиру – 3 г і мінеральних солей - 1 г. Чим молодший організм, тим більша
добова потреба в Н2О. У перші півроку життя потреба дитини в Н2О
досягає 110-125 г на 1 кг ваги, до 2 років вона знижується до 115-136 г, у 6
років - 90-100 г, 18 років - 40-50 г. Діти здатні швидко втрачати і також
швидко депонувати воду. При проведенні проби Кларка-Олдриджа розсмоктування
стандартної кількості фізіологічного розчину, уведеного під шкіру в грудних
дітей відбувається в середньому за 29 хв, 1-5 років - за 34 хв, 6-13 років -
через 52 хв.
Загальною закономірністю
індивідуальної еволюції є вікова дегідратація протоплазми організму, зменшення
води у всіх тканинах. З віком відбувається перерозподіл води в тканинах -
збільшується об’єм води в міжклітинних просторах і зменшується об’єм
внутрішньоклітинної води.
Баланс багатьох мінеральних солей
залежить від віку. У молодих людей вміст більшості неорганічних солей менше,
ніж у дорослих. Особливе значення має обмін Са і Р. Підвищені вимоги до
надходження цих елементів у дітей до року пояснюється посиленим утворенням
кісткової тканини. Але не менше значення ці елементи мають і в старості. Тому у
людей похилого віку необхідно вводити в раціон харчування продукти, що містять
ці елементи (молоко, молочні продукти), щоб уникнути втрат цих елементів з
кісткової тканини. А вміст NaCl, навпаки, варто знижувати в раціоні в зв'язку з
ослабленням продукції мінералокортикоїдів у наднирниках з віком.
5. Вікова динаміка основного обміну
Під основним обміном розуміють
мінімальний для організму рівень обміну речовин і енергетичних витрат при
строго сталих умовах: за 14-16 годин до прийому їжі, у положенні лежачи в стані
м'язового спокою при температурі 8-20о С. У людини середнього
віку основний обмін складає 4187 Дж на 1 кг маси за 1 г. У середньому це 7-7,6
Мдж за добу. При цьому для кожної людини величина основного обміну відносно
постійна.
Основний обмін у дітей
інтенсивніший, ніж у дорослих, тому що на одиницю маси в них приходиться
відносно більша поверхня тіла. Енергетичні витрати на ріст тим більші, чим
менша дитина. Так, витрата енергії, пов'язана з ростом, у віці 3 місяців
складає 36%, у віці 6 міс. - 26%, 9 міс. - 21 % загальної енергетичної цінності
їжі. Калоричний еквівалент їжі визначається при спалюванні цих речовин у
калориметричних бомбах, він оцінюється в калоріях.
Чітко вираженими є динаміка змін
величини основного обміну і велика його інтенсивність у молодшому віці при розрахунку
як на одиницю маси, так і на одиницю поверхні. У людини, як і у всіх
незрілонароджених ссавців, відзначається початкове підвищення рівня основного
обміну від моменту народження до певного віку в ранньому дитинстві, що
змінюється потім повільним зниженням цього показника протягом усього наступного
життя. Як показано вище, найбільш значні зміни відбуваються протягом першого
року життя. Вони пов'язані з переходом немовлят зі стану теплової рівноваги в
умовах організму матері в середовище зі зниженою температурою, а також з
перебудовою фізіологічних відправлень організму. Ця перебудова складається у
функціональному дозріванні механізмів терморегуляції, у яких значну роль в цей
час відіграють скелетні м’язи, а також у виникненні і закріпленні антигравітаційних
реакцій - утримання голови у вертикальному положенні, пози сидіння і пози
стояння.
У глибокій старості (фаза
регресивного розвитку) спостерігається зменшення ваги тіла, а також зменшення
лінійних розмірів тіла людини, основний обмін знижується. Причому ступінь
зниження основного обміну в цьому віці корелює, за даними різних дослідників, з
тим, наскільки в старих людей виражені ознаки старечості і втрата
працездатність.
Що стосується статевих
відмінностей у рівні основного обміну, то вони виявляються в онтогенезі вже з
6-8 місяця. При цьому основний обмін у хлопчиків вище, ніж у дівчаток. За
старіння статеві відмінності основного обміну зникають.
В онтогенезі варіює не тільки
середня величина енергетичного обміну, але й істотно змінюються можливості підвищення
цього рівня в умовах напруженої, наприклад, м'язової діяльності.
У ранньому дитячому віці
недостатня функціональна зрілість скелетно-м'язової, серцево-судинної і
дихальної систем лімітує адаптаційні можливості реакції енергетичного обміну
при фізичних навантаженнях. У зрілому віці пристосувальна можливість, так само
як і м'язова сила, досягають максимуму. У старості вичерпуються можливості
компенсаторного підвищення рівня дихання і енергообміну в умовах стресу завдяки
зниженню ЖЄЛ, коефіцієнта використання кисню тканинами, зниженням функцій
серцево-судинної системи.
Основний обмін (ОО) – це добові енерговитрати організму
в умовах спокою.
При визначенні ОО треба
дотримуватись таких стандартних умов:1.
зранку (тому, що є добові коливання рівня енерговитрат – він мінімальний
вночі о 3-4 годині й максимальний ввечері о 17-18 годині);2. в умовах фізичного та емоційного спокою (м’язова робота
супроводжується збільшенням енерговитрат організму, так як на скорочення м’язів
необхідно витрачати значну кількість енергії; в умовах емоційної напруги
активується симпатичний відділ вегетативної нервової системи тому збільшується
кількість катехоламінів та тироксину, які викликають збільшення енерговитрат
організму);3. лежачи (щоб не
витрачалася зайва енергія на скорочення м’язів на підтримання антигравітаційної
пози);4. при температурі комфорту
(при цьому підтримання сталості температури тіла не потребує напруження
процесів тепловіддачі та теплопродукції, тобто на ці процеси не витрачається
енергія) 20 – 22 градусів;5. визначають ОО в стані бадьорості, але за умови, що енерговитрати організму
мінімальні.6. натще (через 10-12
годин після прийому їжі, щоб не проявлялася специфічно-динамічна дія їжі).Специфічно-динамічна дія їжі –
це збільшення енерговитрат, що пов’язане з прийомом їжі. Після прийому
вуглеводної та жирної їжі, специфічно-динамічна дія їжі складає 10-15%, а
білкової – 30%. вуглеводневої та жирної.
Енергія основного обміну витрачається так:- 50% її перетворюється на первинне тепло й
виділяється з організму,-50% йде на
синтез АТФ,яка витрачається на:процеси біосинтезу – 23%;скорочення м’язів
(підтримання тонусу скелетних м’язів, скорочення міокарду та дихальних
м’язів)роботу внутрішніх органів -15%;роботу механізмів активного
транспорту речовин – 12%.Фактори, від яких залежить
величина ОО:1. Стать 2. Маса тіла. 3. Зріст. 4. Вік. 5.Особливості процесів
обміну речовин в організмі.
- у жінок ОО на 5 – 10 %
нижча, ніж у чоловіків;
- у дітей ОО вищий, ніж
у дорослих;
- у людей похилого віку
ОО знижується на 15 – 20 %;
- ОО порушується при ендокринних
хоробах:
а) при гіперфункції
щитоподібної залози (базедова хвороба) ОО підвищується на 150%
б) при гіпофункції
щитоподібної залози ОО знижується на 40%
в) на ОО впливає стан
статевих залоз, гіпофіза, тощо.
Рівень ОО приблизно 1300 – 1700. ккал, є добовий ритм коливань.
Інтенсивність
енергетичного обміну залежить від характеру діяльності людини. ( це робочий обмін).
Сукупність основного і
робочого обміну складають загальний
обмін.
Загальний обмін - це рівень обміну в звичайних умовах, а не в
стандартних, тобто додатково до основного обміну організм витрачає енергію на
будь які функції ( робочий обмін)
Найбільше енергії
витрачається витрачається при м’язовій роботі. Населення по рівню загального
обміну поділяється на 5 груп:1 група – переважає розумова праця;2 група –
зайняті легкою фізичною працею;3 група – виконання фізичної роботи середньої
важкості;4 група – зайняті важкою фізичною працею;5 група – зайняті дуже важкою
фізичною роботою.
Знання ЗО необхідне для
правильного визначення добової калорійності раціону (особливо, якщо великі
групи людей перебувають в умовах організованого харчування – лікарні,
школи-інтернати, армія).
Вікові особливості енергетичного обміну
Основний обмін. Навіть в умовах повного спокою людина витрачає деяку кількість
енергії. В організмі безперервно витрачається енергія на фізіологічні процеси,
які не припиняються ні на хвилину.
Мінімальний для
організму рівень обміну речовин і енергетичних затрат називають основним обміном.
Основний обмін визначають у людини у стані м'язового спокою — лежачи, натщесерце, тобто через
12... 16 год після їди, при температурі навколишнього середовища 18... 20°С
(температура комфорту). У людини середнього віку основний обмін становить 4,187
кДж на 1 кг маси на 1 год. В середньому це 7 140... 7 560 кДж на добу. Для
кожної людини величина основного обміну відносно стала.
Основний обмін
у дітей інтенсивніший, ніж у дорослих, бо на одиницю маси у них припадає
відносно більша поверхня тіла, ніж у дорослої людини. Значно переважають також
процеси асиміляції над процесами дисиміляції.
Енергетичні
затрати на ріст тим більші, чим молодша дитина. Так, витрата енергії, пов'язана
з ростом, у віці трьох місяців становить 36%, У віці шести місяців — 26%,
дев'яти місяців— 21% загальної енергетичної цінності їжі.
Коливання
основного обміну і велика його інтенсивність у молодшому віці добре виражені
при розрахунку як на одиницю маси, так і на одиницю поверхні тіла.
Основний обмін
на 1кг маси у дорослої людини становить 96,6 кДж. Таким чином, у дітей 8... 10
років основний обмін у 2... 2,5 рази вищий, ніж у дорослих.
Величина
основного обміну у дівчаток трохи нижча, ніж у хлопчиків. Ця різниця починає
виявлятися уже у другій половині першого року життя. Виконувана робота у
хлопчиків викликає більші витрати енергії, ніж у дівчаток.
Визначення
величини основного обміну часто має діагностичне значення. Підвищується
основний обмін при надмірній функції щитовидної залози і деяких інших
захворюваннях. При недостатності функції щитовидної залози, гіпофіза, статевих
залоз основний обмін знижується.
Витрата енергії при м'язовій
діяльності. Чим важча м'язова робота, тим більше
енергії витрачає людина. У школярів підготовка до уроку, урок у школі вимагають
енергії на 20... 50% більше, ніж енергія основного обміну.
При ходінні затрати енергії на 150... 170%
перевищують основний обмін. Під час бігу, підіймання по сходах затрати енергії
перевищують основний обмін у 3... 4 рази.
Тренування організму значно скорочує витрати
енергії на виконувану роботу. Це пов'язане із зменшенням кількості м'язів, які
беруть участь у роботі, а також із зміною дихання і кровообігу.
При механізації праці в сільському
господарстві і промисловості, впровадженні машинної техніки знижуються затрати
енергії людьми, що працюють. При розумовій праці енергетичні затрати нижчі, ніж
при фізичній.
У людей різних професій затрати енергії
різні. Відносна величина загальної добової витрати енергії з віком
зменшується.. У хлопчиків загальна добова витрата енергії більша, ніж у
дівчаток.
6. Терморегуляція
Терморегуляція в періоді
внутрішньоутробного життя. Плід не потребує власної терморегуляції. Він знаходиться у
організмі матері при відносно сталій температурі. Тепло, що утворюється у
процесі обміну речовин, віддається матері через плацентарний кровообіг.
Теплопродукція у плода складає 10 - 15 % величини теплопродукції матері.
Терморегуляція в постнатальному
періоді. Ректальна
температура новонародженого - 37,7 - 38,2оС. Через 2 - 4 години вона
знижується до 32оС, а через добу становить 37оС.
Температура тіла новонародженого сильно залежить від зовнішньої температури. У
неодягненої дитини при температурі повітря 18 - 20оС температура
тіла швидко знижується і може розвинутися гіпотермія. У частини дітей через 2 -
3 доби може розвиватися транзиторна лихоманка - підвищення температури до 40оС.
Це пов’язано з підвищенням надходження у організм білку та нестачею води.
Добре васкуляризована шкіра
новонародженої дитини має вищу температуру, ніж у дорослих. Наприклад,
температура шкіри гомілки у 1-місячної дитини на 3оС ввище, ніж у
однорічної. Для дітей характерна також різниця між температурою шкіри правої і
лівої половини тіла.
Найбільш важливим фактором, який
визначає тепловіддачу у дітей, є велика поверхня тіла, що припадає на одиницю
його маси (в 2,2 рази більша, ніж у дорослого).
Другим фактором тепловіддачі є
інтенсивний кровообіг у шкірі. Крім того через тонкий епідерміс у дітей
випітніває відносно велика кількість води, випаровування якої сприяє
тепловіддачі.
Термоіндиферентна зона у
новонародженого : 32 -
34оС (28 - 30оС - у дорослих). Це пов’язано з вищим в 2,5
рази, ніжчу дорослого, рівнем
тепловіддачі.
Від перегрівання дитину захищає
потовиділення. При зниженні температури повітря у дітей відбувається посилення
теплопродукції. Щоправда, її максимальний рівень не перевищує подвоєння
величини основного обміну (у дорослих перевищує в 4 рази).
Особливістю терморегуляції новонароджених
є відсутність у них холодового дрижання. Але, спостерігається збільшення
загальної рухової активності та крик. Велику роль відіграє недрижальний
термогенез, джерелом якого є бура жирова тканина.
Таким чином, незважаючи на те, що
основні механізми терморегуляції у новонародженого вже сформовані, підтримання
постійної температури тіла у нього є недосконалим.
З віком у дітей посилюються
реакції судин шкіри. Знижується поріг і збільшується об’єм потовиділення.
Збільшенню теплопродукції при охолодженні сприяє зростання м’язової маси,
розвиток їх терморегуляторного тонусу і здатності до дрижання. Разом з тим у
дітей перших років слабо розвинутий свідомий контроль температури тіла. До 15 -
16 років умови теплообміну і розвиток терморегуляції наближається до
показників, які характерні для дорослих людей.
Практичне
заняття № 10
Тема
Особливості обміну речовин і енергії, терморегуляція
у
різні вікові періоди.
Тестовы завдання до
теми
1.Енергетичні
витрати, що забезпечують елементарну життєдіяльність
варіанти відповідей
вуглеводний обмін
загальний обмін
основний обмін
ліпідний обмін
Запитання 2
2.Яка умова не є обов'язковою при
визначенні основного обміну
варіанти відповідей
стан м'язового спокою
натще
температура навколишнього середовища 20-22 градуса Цельсія
висока вологість повітря
3.Який відсоток калорійності відводиться на сніданок при складанні харчового раціону
варіанти відповідей
40%
15%
25%
10%
Запитання 4
4.Що вважається введеною в організм
рідиною
варіанти відповідей
вся їжа
всі вжиті лікарські засоби
вся випита рідина
фрукти й овочі
рідкі перші страви
Запитання 5
5.Оптимальне співвіношення білків, жирів
і углеводів для дітей дошкільного віку
варіанти відповідей
1:1:4
1:2:3
1:1:6
1:4:1
Запитання 6
6.У вагітних жінок, дітей, людей в
період одужання спостерігають
варіанти відповідей
азотисту рівновагу
позитивний азотистий баланс
негативний азотистий баланс
нейтральний азотистий баланс
Запитання 7
7.Як можна зменшити тепловіддачу
організму новонародженого відразу після народження у пологовому відділені
лікарні
варіанти відповідей
підвищити температуру приміщення до 25-28 градусів
одягнути новонародженого
знизити температуру приміщення до 18-21 градуса
включити вентилятор
розтерти тіло новонародженого сухою тканиною
розтерти тіло новонародженого вологою тканиною
Запитання 8
8.Виберіть кінцеві метаболіти ліпідного
обміну
варіанти відповідей
вода
амоніак
жирні кислоти
сечовина
Запитання 9
9.Скільки відсотків повинна складати
виведена рідина при наявності водно-сольового балансу у людини молодого зрілого
віку від введеної у організм рідини
варіанти відповідей
100%
80-85%
60-65%
50%
Запитання 10
10.Як називають процеси перетворення,обміну речовин у клітинах організму людини
варіанти відповідей
метаболізм
анаболізм
катаболізм
пластичний обмін
Коментарі
Дописати коментар